În cursul lunii iunie, inspectorii ITM Bacău au controlat 242 de angajatori și au aplicat 45 amenzi, totalizând 513.700 lei.

 

Inspectorii de muncă din cadrul corpului de control relaţii de muncă au verificat 142 de angajatori la care lucrau 9754 de salariați. Au fost aplicate 29 sancţiuni contravenţionale, din care 4 avertismente și 25 amenzi  în valoare totală de 363.700 lei. 

Astfel, au fost depistați 7 angajatori care practicau muncă fără forme legale (57 persoane), fiind aplicate un avertisment si 3 amenzi pentru munca la negru, în valoare de 100.000 lei.

 

Tot în domeniul relaţiilor de muncă au mai fost aplicate sancţiuni pentru:

  • nerespectarea prevederilor legislatiei privind munca suplimentara; 
  • nerespectarea prevederilor legislatiei privind munca de noapte;
  • nerespectarea prevederilor legislatiei privind repausul saptamanal;
  • nerespectarea prevederilor H.G. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic.

 

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă  au fost controlaţi  100 agenţi economici. Pentru neconformităţile depistate, au fost aplicate 20 sancţiuni contravenţionale  în valoare totală de 150.000 lei și 281 avertismente.

Tot in acest domeniu, precizăm că au  fost inregistrate 19 comunicari de evenimente dintre care 3 accidente mortale si 16 fiind soldate cu incapacitate temporară de muncă.

 

Principalele nereguli sanctionate au fost :

  • nerealizare masuri  dispuse la controlul anterior
  • instruire necorespunzatoare 
  • lipsa control medical 
  • neintocmire plan de prevenire si protectie 
  • echipamente de munca necorespunzatoare 

In campania de verificare a respectarii masurilor de protectie a salariatilor impotriva noului coronavirus, in luna mai, inspectorii ITM au efectuat 102 controale. In timpul actiunilor de verificare au fost gasite 82 de neconformitati  fiind aplicate 81 de avertismente si o amenda in valoare de 1.000 lei. Principalele nereguli sanctionate au fost lipsa sau purtarea necorespunzatoare a mastii de protectie de catre salariati  ,  neasigurarea triajului observational la intrarea in societate , lipsa unei persoane desemnate pt verificarea temperaturii si triaj epidemiologic, firmele nu au revizuit evaluarea factorilor de risc in contextul pandemiei cu noul coronavirus si unii operatori economici nu au luat masuri sa afiseze la loc vizibil masurile cu privire la prevenirea imbolnavirii cu virusul Sars-CoV-2.

Pe parcursul lunii iunie, au fost inregistrate 49 de sesizari ,toate fiind solutionate. Majoritatea reclamatiilor , in numar de 36 au avut ca obiect neplata unor drepturi salariale restul petentilor reclamand incalcari ale legislatiei muncii referitoare la : concedierea individuala, munca nedeclarata, neplata orelor suplimentare sau refuzul angajatorilor de a elibera adeverinte.

Sursa: Realitatea de Bacau