Joi, la nivel național, Ministerul Afacerilor Interne, prin Poliția Română, Jandarmeria Română și Poliția de Frontieră, a derulat o acțiune de amploare, în baza Planului de acțiune Scutul Pădurii, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul silvic.

La această operațiune au participat polițiști de ordine publică, rutieră, investigare a criminalității economice, transporturi și din alte structuri ale Poliției Române, jandarmi și polițiști de frontieră, care au acționat pentru combaterea activităților ilicite în domeniul exploatării, prelucrării și comercializării materialului lemnos.

Astfel, a fost controlată circulația materialului lemnos, fiind organizate filtre rutiere amplasate în punctele obligatorii de trecere, la nivel național.

Structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne angrenate în această misiune, în colaborare cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere şi ai Direcţiei Silvice, au efectuat 44 de activități specifice de control, din care 10 pe linia prelucrării, depozitării și valorificării materialului lemnos şi 34 pe linia legalităţii transportului materialului lemnos.

În cadrul acțiunii, au fost verificate 4 instalații de debitare a lemnului rotund, 4 depozite de material lemnos și 2 obiective în piețe şi târguri.

De asemenea, au fost constatate 3 infracțiuni (2 prevăzute de Codul Silvic) și au fost aplicate 152 de sancțiuni contravenționale (25 pentru nerespectarea Legii 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice şi 127 la alte acte normative), în valoare de 123.000 lei.

Totodată, au fost confiscați 196 de metri cubi de material lemnos, din care 191 mc lemn de lucru și 5 mc lemn de foc).

Tot în cadrul acestei acțiuni, a fost confiscat un autovehicul.

În urma exploatării informaţiilor deţinute la nivelul Secţiei 2 Poliţie Rurală Moineşti şi în baza unui mandat de percheziţie domiciliară emis de Judecătoria Moineşti într-un dosar penal în care se efectuează cercetări privind săvârşirea infracţiunii de furt calificat, pe raza comunei Zemeş a fost efectuată o percheziţie domiciliară la locuinţa unui bărbat de 59 ani, ocazie cu care, în curtea locuinţei a fost identificată o autoutilitară ale cărei caracteristici corespund cu cele identificate la locul comiterii furtului din noaptea de 16/17 august a.c. a cantităţii de 4 mc material lemnos.

Autoutilitara în cauză a fost indisponibilizată până la finalizarea cercetărilor.

De asemenea, în urma investigaţiilor efectuate s-a stabilit că în noaptea de 16/17 august a.c.,  autoutilitara în cauză a fost condusă de in tânăr de 26 ani, din comuna Zemeş.

În continuare, se efectuează cercetări în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale  urmând ca la definitivarea acestora, dosarul să fie înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Moineşti cu propuneri procedurale.

La data de 20 august a.c., lucrătorii Secţiei 7 Poliţie Rurală Brusturoasa au depistat în flagrant un tânăr de 27 ani din comuna Palanca, după ce a tăiat ilegal şi sustras din pădurea  administrată de Ocolul Silvic Comăneşti, 5 arbori specia molid, cu diametrele la cioată de 16, 18, 19, 24, respectiv 18 cm şi 9 arbori speciile salcie şi fag, cu diametrele de 20, 19, 15, 12, 16, 14, 16, 14 şi 20 cm, valoarea prejudiciului urmând a fi comunicată de către Ocolul Silvic Comăneşti.

În cauză, a fost întocmit dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de tăiere şi furt arbori, fapte prev şi ped de art. 107 şi art. 109 din Legea nr. 46/2008, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie înaintat cu propuneri procedurale Parchetului de pe lângă Judecătoria Moineşti.