În perioada 08-10 octombrie a.c., pe raza judeţului Bacău s-au desfăşurat activităţi specifice, pentru disciplinarea participanților la traficul rutier, respectiv pietoni, biciclişti sau căruţaşi, prin respectarea normelor privind circulaţia pe drumurile publice.

Obiectivul principal al acţiunii a fost impunerea respectării normelor rutiere de către pietoni, bicicliști și căruțași, urmărindu-se, totodată şi sancţionarea celorlalţi participanţi la trafic, depistaţi că se abat de la respectarea prevederilor legale. Astfel, pe raza întregului județ, polițiștii băcăuani au organizat mai multe filtre rutiere, în intervale orare diferite, cu scopul de a atrage atenția participanților la trafic, în special bicicliștilor, căruţaşilor şi pietonilor cu privire la comportamentul în trafic, pentru reducerea accidentelor rutiere.

În cadrul acţiunii, în cele trei zile au fost aplicate 638 de sancţiuni contravenţionale, din care 571 la regimul rutier.

Pentru nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor pe drumurile publice au fost sancționate 43 de persoane.

Au fost depistaţi cu nereguli 30 de căruţaşi şi 25 de pietoni indisciplinaţi. Şi conducătorii auto au fost în vizorul poliţiştilor, fiind aplicate 236 de sancţiuni contravenţionale pentru abateri de la regimul legal de viteză. De asemenea, doar în weekendul trecut, polițiștii băcăuani au reţinut 104 permise de conducere şi au retras 20 de certificate de înmatriculare.

Poliţiştii le recomandă pietonilor: • să fie atenţi la trafic, chiar şi atunci când traversează pe trecere! • să se asigure că şoferul a observat intenţia de a traversa şi că poate opri în condiţii de siguranţă! • să nu îşi obtureze câmpul vizual cu articole vestimentare (gluga hainei sau umbrela) şi să nu se lase distraşi (utilizarea telefonului mobil poate distrage atenţia şi în cazul pietonilor).

Conducătorii auto sunt sfătuiţi: • să îşi amintească mereu că pentru a preîntâmpina orice eveniment neplăcut, în apropierea trecerilor pentru pietoni trebuie să sporească atenţia. • să prevadă că un trecător poate fi neatent atunci când traversează! • să preîntâmpine orice eveniment neplăcut, în special accidentarea unui pieton în orice situaţie, nu doar în apropierea de trecerile pentru pietoni. Totodată, adresăm rugămintea cetățenilor să adopte un comportament civilizat, să evite conflictele de orice natură, să respecte legislația în vigoare și recomandările făcute de autorități în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19.

Sursa: Realitatea de Bacau