A fost dat ordinul de începere a lucrărilor la aşa-numita rezervă de apă a municipiului Bacău, care îi va scuti pe locuitorii oraşului de neplăcerea de a nu avea nici un strop de apă la robinete în cazul unor avarii la conducta principală. O astfel de situaţie neplăcută s-a petrecut în luna iulie din acest an, când două avarii la conducta care aduc apa din lacul de acumulare Poiana Uzului, de la 80 km de oraş, au lăsat toţi locuitorii în secetă deplină, în plină vară, timp de nouă zile. Situaţia a fost atât de gravă, încât au existat mai multe proteste stradale, chiar dacă Primăria a împărţit gratuit apă potabilă şi apă menajeră în diferite puncte din municipiu.
„După darea ordinului de începere a lucrărilor, ne putem considera în plină execuţie a obiectivului”, spune primarul Cosmin Necula, căruia locuitorii i-au cerut demisia în timpul protestelor din iulie. Practic, rezerva este de fapt o conductă care va face legătura între mai multe puţuri de apă din nordul oraşului, acum închise din cauza colmatării, şi staţia de tratare, ceea ce va suplimenta volumul de apă care ajunge în oraş şi va asigura măcar un program parţial de furnizare către populaţie, în cazul în care principala aducţiune de la Valea Uzului. De altfel, primarul Necula este convins că astfel de avarii vor mai avea loc, după ce o anchetă recentă a relevat că aducţiunea are deficienţe mari de proiectare si execuţie.
Lucrările la rezervă vor fi efectuate de societatea Branpis SRL şi vor costa cinci milioane de euro, bani asigurați din fonduri guvernamentale. Se vor construi un rezervor, o stație de clorinare și una de pompare. Cele șapte tronsoane de conductă, care însumează aproape nouă kilometri, vor fi racordate la trei stații intermediare de pompare, la Gherăiești, Mărgineni și pe strada Vasile Pârvan din Bacău.
În această perioadă, şi la principala unitate medicală din judeţ, Spitalul de Urgenţă, se fac lucrări intense pentru realizarea unei surse independente de apă, pentru a nu mai depinde de reţeaua oraşului. În luna iulie, rezervorul de apă al spitalului s-a golit repede pe timpul avariilor, astfel că a fost nevoie să se restrângă activitatea şi să se asigure doar asistenţa medicală de maximă urgenţă. Acum se lucreaza la rezervoare de capacitate mai mare, puţuri de mare adâncime, staţie de tratare, etc.

Foto: Imagini de la protestele din iulie 2018, determinate de lipsa aapei