Consiliul Local Bacău a eșuat în încercarea de a transfera depozitul de fosfogips (deșeuri chimice extrem de periculoase), după ce consilierii PSD și ai Partidului Ecologist s-au abținut la vot, iar din coaliția PNL – USR au absentat trei consilieri.

Halda de fosfogips a apărut în urma activității fostului combinat chimic din Bacău, inițial o întreprindere de stat, cumpărată ulterior de magnatul Ioan Niculae. Combinatul Sofert a intrat în faliment, dar halda de deșeuri a rămas la marginea orașului. Deșeurile sunt atât de toxice, încât o lege din 2018 le dă dreptul băcăuanilor să iasă la pensie cu doi ani mai repede decât restul locuitorilor țării din cauza poluării la care au fost supuși.

Primăria Bacău a propus cedarea terenului pe care se află deșeurile către guvern, care ar fi urmat să o preia prin Administrația Fondului pentru Mediu și să o ecologizeze cu fonduri europene, a declarat primarul Lucian Stancu-Viziteu. La ședința decisivă a Consiliului Local însă, consilierii PSD și ai Partidului Ecologist s-au abținut de la vot. Coroborată cu absența a trei consilieri din coaliția PNL-USR-PMP, abținerea a dus la respingerea proiectului de hotărâre. Aceasta avea nevoie de voturile a două treimi dintre consilierii locali, pentru că e vorba despre schimbarea proprietății asupra unui imobil al primăriei.

”Un comportament iresponsabil față de sănătatea băcăuanilor. E o problemă gravă de mediu, care persistă de 30 de ani. S-a modificat legea pensiilor astfel că cei care au muncit peste 20 de ani în zona Bacăului se pot pensiona cu doi ani mai devreme tocmai din cauza poluării de la acest combinat chimic. Problema persistă, e o iresponsabilitate maximă din partea consilierilor locali care s-au opus. Primăria nu are fondurile necesare să facă acest lucru, mai ales că guvernul are linie de finanțare pentru a rezolva problema. Toxici la propriu! PSD, PER și PPU otrăvesc Bacăul”, a declarat primarul Lucian Stancu – Viziteu.

În replică, deputatul Claudiu Ilișanu (PSD Bacău), a arătat într-un comunicat de presă că ”niciodată, în nicio circumstanță imaginabilă, 4 consilieri locali nu pot bloca aprobarea unui proiect de hotărâre, în condițiile în care în Consiliul Local funcționează o majoritate calificată USR – PNL – PMP – Pro România, ce numără 15 consilieri locali”.

Sursa: Realitatea de Bacau