Bătălia finală pentru primul petic de autostradă din Moldova

Lucrările la primul petic de autostradă din Moldova, adică șoseaua de centură a Bacăului, ar putea începe peste câteva luni, după ce instanța va decide asupra luptei dintre cele două firme constructoare care au rămas în competiție. În luna august, era dată drept câștigătoare asocierea Spedition UMB-Tehnostrade, a omului de afaceri Dorinel Umbrărescu. Însă turcii de la IC ICTAS INSAAT SANAYI VE TICARET A.S., care pierduse atunci bătălia finală, a făcut contestație, așa că lucrurile au tergiversat. Mai nou, Curtea de Apel București a decis că judecarea contestației va avea loc în data de 22 noiembrie 2018.

Municipiul Bacău este unul dintre marile orașe ale țării ce nu beneficiază de o șosea de centură, deși unul dintre cele mai tranzitate drumuri din țară trece chiar prin inima orașului. Este vorba despre DN 2 (E85), astfel că tot traficul pe relația Nord-Sud în Moldova trece prin Bacău. În plus, din Bacău mai pleacă alte patru drumuri naționale, printre care DN15 spre Piatra Neamț și DN2F spre Vaslui.

Primele documentații privind centura Bacăului au fost schițate la începutul anilor 2000, iar între 2007 și 2008 compania Search Coporation a realizat studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și detaliile de execuție. Cu toate acestea, proiectul nu a mai demarat, iar în 2013 s-au mai cheltuit 300.000 de lei pentru revizuirea întregii documentații.

În noiembrie 2013, în urma licitației, CNADNR atribuia contractul către firma tucească Eko Insaat Ve Tic AS. Contestațiile au întârziat semnarea contractului până în aprilie 2015. Când firma Eko Insaat Ve Tic A.S. ar fi trebuit să primească avansul pentru a începe lucrările și să-și organizeze șantierul, autoritățile de la București au realizat că acesta nu poate fi achitat, deoarece finanțarea, prin POS T (Programul Operational Sectorial Transport 2007 – 2013) se epuiza la finalul anului , iar toată suma ar fi trebuit decontată până atunci, un termen prea scurt pentru a realiza lucrările necesare. Astfel, ordinul de începere a lucrărilor a fost suspendat și a venit abia în aprilie 2016, iar organizarea de șantier a început să prindă contur în luna mai. Ulterior, după ce au încasat avansul, turcii s-au declarat în faliment și au abandonat lucrările.

Contractul inițial prevedea realizarea unei centuri ocolitoare în lungime de peste 30 de km și care să unească DN 11 (în vest, spre Brașov), DN2 (în sud, spre București), DN2 (în nord, spre Suceava), DN 15 (în nord, spre Piatra Neamț), DN2F (în est, spre Vaslui). Din total, aproape 16 km se suprapun peste traseul proiectului autostrăzii Moldova (A7) și au profilul acestui tip de cale rutieră, iar restul are profil de drum expres. Valoarea estimată a contractului este de circa 700 de milioane de lei, fără tva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.