Ce măsuri se iau pentru ca PESTA PORCINĂ să nu ajungă în judeţul Bacău

Evoluţia agresivă a pestei porcine africane pe teritoriul mai multor judeţe din sud-estul ţării a determinat Direcţia Sanitar-Veterinară Bacău să intensifice gradual măsurile de profilaxie nespecifică pentru a preveni răspândirea bolii.

La această dată, pesta porcină nu evoluează în judeţul Bacău, însă cetăţenilor care cresc porci în gospodării li se recomandă să nu intre în adăposturile animalelor cu încălţămintea şi hainele cu care au umblat pe stradă şi chiar să pună o tavă cu paie îmbibate în soluţie slabă de sodă caustică la intrarea în acestea.

Porcii trebuie crescuţi în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci mistreţi. Animalele nu trebuie hrănite cu lături provenite de la carnea de porc gătită în familie, deoarece cresc pericolul transmiterii bolii. Prin prepararea termică a cărnii în gospodărie, virusul nu se distruge. Mai mult, carnea congelată poate transmite boala ani de zile, iar carnea vândută sau oferită rudelor ori prietenilor transmite pesta la porcii din alte localităţi.

În acelaşi timp, s-au instituit puncte temporare de control în trafic realizate în echipe mixte DSV şi IPJ Bacău. Acestea verifică transporturile de porci vii, a cărnii proaspete de porc, a cărnii tocate, a cărnii preparate şi a produselor din carne de porc. De cealaltă parte, şi inspectorii veterinari controlează unităţile de industrie
alimentară (abatoare autorizate pentru sacrificarea de porcine, unităţi de
tranşare şi procesare a cărnii de porc). În final, specialiştii reamintesc că pesta porcină africană nu afectează oamenii.
La nivelul ţării, sunt peste 780 de focare de pestă, fiind ucişi peste 123.000 de porci. Cele mai multe focare sunt în judeţul Tulcea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.