Continuă programul național de depistare a cancerului de col

Ministerul Sănătății va susține financiar și în acest an derularea Programului Național gratuit de depistare activă precoce a cancerului de col uterin.

În Bacău, laboratoarele de anatomie patologică acreditate în campanie sunt cele din Spitalul Județean de Urgență Bacău, Spitalul Municipal de Urgență Moinești și de la MedicalTest.

Din datele statistice ale Direcției de Sănătate Publică (DSP), prin Programul Național de Prevenire și Control Screening cancer de col uterin, în anul 2018, în județul Bacău s-au prezentat la control un număr de 2.555 femei pentru testarea Babeș-Papanicolau. În cadrul controlului, cele mai frecvente diagnostice existente au fost: infecții de diferite cauze, modificări celulare non-neoplazice, respectiv inflamații și anomalii ale celulelor epiteliale. Finanțarea programului pentru anul 2018 a fost de 214.753 mii lei.

Programul poate fi accesat de femei între 25 și 64 de ani, în mod gratuit, o dată la 5 ani și care nu au diagnostic confirmat de cancer de col uterin, nu prezintă simptome clinice și nu au antecedente pentru patologia aceasta.

Persoanele care doresc să acceseze acest program, deci să beneficieze de testarea gratuită Babeș – Papanicolau, se pot adresa direct unităților medicale care au aderat la această campanie, respectiv la cabinetele de obstetrică-ginecologie și de planificare familială din cadrul spitalelor din Bacău și Moinești, și la SC MedicalTest, fără a mai prezenta biletul de trimitere de la medicul de familie (cum era în anii trecuți). De asemenea, după primirea rezultatelor, pacientele se vor adresa medicilor de familie, în vederea aprofundării investigațiilor, dacă acestea se impun.