Aproximativ 400 de m.c. de material lemnos confiscaţi şi 63 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 129.000 de lei au aplicat polițiștii de ordine publică, în urma unor controale pe linia prevenirii şi combaterii ilegalităților ce se pot comite în domeniul silviculturii, pe raza judeţului Bacău.

În perioada 02-08 mai a.c., sub coordonarea Serviciului de Ordine Publică Bacău polițiștii, împreună cu reprezentanţi ai Gărzii Forestiere Suceava şi cei ai Direcţiei Silvice Bacău, cu sprijinul jandarmilor, au desfășurat o acțiune de prevenire și combatere a ilegalităților referitoare la exploatarea, transportul, depozitarea și comercializarea materialului lemnos, precum și tăierea ilegală și furturile de arbori. 

În cadrul activităților desfășurate au fost verificate depozitele de valorificare a materialului lemnos și punctele de lucru ale societăților cu acest profil de activitate.

De asemenea, polițiștii şi jandarmii au efectuat controale în trafic, pentru depistarea autovehiculelor care transportă material lemnos fără respectarea prevederilor legale, precum și în vederea identificării șoferilor care încalcă regulile de circulație. Verificări amănunţite au fost efectuate şi în fondul forestier.

 

În urma neregulilor descoperite, au fost aplicate 49 de sancțiuni contravenționale, dintre care 8 pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare totală de peste 90.000 de lei. 

 

Ca măsură complementară, au fost confiscaţi aproxiamtiv 250 de m.c. material lemnos, în valoare de 49.000 de lei.

 

Ulterior, în perioada 10-12 mai a.c., polițiștii din cadrul Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Bacău, împreună cu reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava și ai Ocoalelor silvice Dărmănești și Ciobănuș au continuat activitățile pentru verificarea modului de primire, depozitare, prelucrare și expediere a materialelor lemnoase, precum și modul de respectare a normelor silvice privind exploatarea masei lemnoase din partizile autorizate.

 

În acest context au fost verificați 4 operatori economici și un ocol silvic privat, fiind aplicate 12 sancțiuni contravenționale în valoare de 24.000 de lei și a fost dispusă măsura confiscării, fizic și valoric a cantității de 58 m.c. material lemnos în valoare de aproximativ 20.000 de lei.

 

Polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Traian, împreună cu cei de investigare a criminalităţii economice, cu sprijinul specialiştilor silvici din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, la o societate comercială din comuna Plopana, unde s-au constatat nereguli cu privire la modul de înregistrare a datelor în sistemul SUMAL şi diferenţe între stocurile scriptice şi cele fizice de material lemnos, au luat măsura sancționării contravenționale conform Legii 171/2010, în valoare de 15.000 de lei, precum și confiscarea valoric, a 86 de m.c. material lemnos, în valoare de 73.000 de lei.

 

Pentru păstrarea integrității fondului forestier național, prevenirea tăierilor ilegale de arbori din păduri, descoperirea și incriminarea faptelor ilegale asociate din circulația, depozitarea, prelucrarea primară și comercializarea materialului lemnos la nivel județean, precum și protejarea bugetului de stat prin prevenirea și descoperirea faptelor de evaziune fiscală,  Biroul de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul I.P.J. Bacău organizează săptămânal acțiuni în sistem integrat, împreună cu reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava și Direcției Silvice Bacău, activități de control la societățile comerciale de profil silvic de pe raza județului, precum și pentru verificăarea circulației materialelor lemnoase pe drumurile publice și forestiere, acțiuni în cadrul cărora sunt cooptate și efectivele de ordine publică din teritoriu.

 

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare. 

Sursa: Realitatea de Bacau