Conturile Asociației pentru Salubrizare au fost blocate din cauza datoriilor

Operatorul care asigură ridicarea și transportul deșeurilor din 65 de localități a deschis mai multe procese și solicită Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare Bacau (ADIS) restituirea datoriilor, dar și penalitățile aferente facturilor neachitate de 45 de primării. Cuantumul datoriilor se ridică la 12,5 milioane de lei, și deja a început executarea silită a societății pentru suma de 5 milioane de lei. În plus, ADIS mai are datorii și la operatorul gropii de gunoi, de 2,5 milioane de lei. Nici o sumă datorată nu mai poate fi acum achitată din cauza conturilor blocate.

„Pentru că avem conturile blocate, nu mai putem plăti nimic, deci nici facturile la Eco Sud. Anticipez cea mai gravă criză a deșeurilor din județ, însă de data aceasta va afecta toate cele 93 de localități”, a precizat directorul ADIS, Bogdan Seto.

După executarea societății, va urma blocarea conturilor datornicilor, ceea ce înseamnă că numeroase primării vor fi în imposibilitatea de a-și continua activitatea. Primele zece primării au datorii cumulate de 6 milioane de lei.

Romprest SA are obligația să colecteze deșeurile de la populație de trei ori pe săptămână la urban și o dată pe săptămână, în rural, și să le ducă la stațiile de transfer sau direct la depozit. Contractul se derulează din ianuarie 2016. În mod artificial, primarii au declarat și mai puțini cetățeni, sperând astfel să scadă datoria lunară către operatorul de serviciu și să mențină tarife pentru salubrizare mai mici decât cele convenite în graficul inițial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.