LYTHAM ST ANNES, ENGLAND - JULY 20: Trash bins are seen during the second round of the 141st Open Championship at Royal Lytham & St Annes Golf Club on July 20, 2012 in Lytham St Annes, England. (Photo by Andrew Redington/Getty Images)

Ghenele de gunoi din municipiul Bacău au început să fie golite din nou de operatorul de salubritate, SC SOMA SRL, după negocierile purtate între reprezentanții Primăriei și gestionarul gropii de gunoi, SC Eco Sud SA. Societatea a luat decizia, săptămâna trecută, să mai primească deșeuri la groapă din cauza datoriilor mari pe care unitățile admnisitrativ teritoriale din județ le au la serviciul de salubrizare. Primăria Bacău este una dintre puținele care nu are datorii de acest fel și de aceea s-a reluat preluarea deșeurilor.
Primăria convocase chiar și Comitetul Local pentru Situații de Urgență, pentru că o criză a gunoiului risca să ia amploare vertiginos. ”Am ajuns în această situație, întrucât ADIS – asociația pentru salubrizare din județul Bacău – are conturile blocate de operatorul de colectare și transport Romprest, pentru datorii de peste 14 milioane lei, rezultate dintr-un contract în care Municipiul Bacău nu este parte. Cu conturile blocate de Romprest, ADIS nu poate plăti operatorul celulei 2 (Eco Sud), iar sumele de bani datorate acestuia ajung, de fapt, în conturile Romprest. Ca primar al Bacăului, nu voi accepta niciodată ca orașul pe care-l conduc și cetățenii acestuia să fie victime colaterale în războiul pe bani derulat de operatori de salubritate, dat fiind că municipiul Bacău și-a achitat obligațiile pe subiectul deșeuri și nu are nicio datorie către Eco Sud”, a declarat primarul Cosmin Necula.
Criza gunoiului continuă însă în cea mai mare parte a județului, din aceeași cauză, a conturilor blocate și a datoriilor mari. Printre cei mai mari datornici sunt orașele Onești, Moinești și Dărmănești, cu sume ce urcă la peste patru milioane de lei.