Vești proaste în cazul unui cutremur. Doar o mică parte din locuințele din județul Bacău sunt asigurate contra cutremurelor, la fel ca și contra altor dezastre acoperite de polița obligatorie, cum sunt inundații sau incendii. Potrivit datelor publicate la sfârșitul lunii septembrie, 15,56 la sută din locuințe au o astfel de poliță, adică doar 44.197. Cele mai multe asigurări se fac în continuare în mediul urban.
Statistica mai arată și că s-au plătit de către asiguratori daune de aproape 100 de mii de lei.
Aceasta, în condițiile în care Bacăul este la risc în cazul unui cutremur, fiind județ vecin cu Vrancea.
„Cele mai periculoase zone pentru locuitori, in caz de cutremur, sunt Bucuresti, Ploiesti, Buzau, Focsani sau Iasi si toate zonele cuprinse intre ele, urmate in topul intensitatii de Roman, Bacau, Pitesti, Giurgiu si toate zonele din acest perimetru. In zonele cu risc intermediar se mai afla si Cernavoda, Tulcea”, arata statistica intocmita de Institutul pentru Fizica Pământului.
Persoanele care nu isi asigura locuintele nu beneficiaza, in cazul producerii unui dezastru natural, de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuintelor. Din păcate, primăriile nu amendează, deși legal au acest drept, proprietarii care nu au o poliță PAID valabilă. Mai mult,numai în municipiul Bacău sunt 98 de imobile încadrate la categoria risc seismic.