Procurorii DNA Bacău au instrumentat, în ultima vreme, mai  multe dosare privind o serie de fapte comise pe raza județului Neamț, toate finalizate cu trimiteri în judecată ori sesizări ale instanței, în urma unor acorduri de recunoaștere a vinovăției.

Procurorii DNA Bacău au trimis în judecată pe Bogdan Ungureanu, administrator al unei firme, și pe Viorel Zabavschi, inspector la Inspectoratul Județean în Construcții Neamț. Potrivit DNA, „în perioada 2014-2016, în contextul execuției unui proiect intitulat „Desființare anexe, construire pensiune turistică P+1E+M și reabilitare și extindere clădire existentă prin Program FEADR”, inculpatul Ungureanu Bogdan Andrei, în calitatea menționată mai sus, a pus la dispoziția beneficiarului mai multe documente false (procese verbale de recepție calitativă și contracte de prestări servicii), pe care acesta din urmă, fără vinovăție, le-a depus la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Neamț cu scopul obținerii pe nedrept a sprijinului financiar nerambursabil.
Unul dintre documentele false depuse la O.J.F.I.R. a fost furnizat de inculpatul Zabavschi Viorel, care în calitate de inspector în cadrul Inspectoratului Județean în Construcții Neamț, a întocmit și semnat un proces verbal de inspecție în execuție în conținutul căruia a menționat în mod nereal că a efectuat o inspecție tehnică la obiectivul prevăzut în proiectul respectiv. În baza înscrisurilor false, beneficiara proiectului a încasat pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 660.225 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător, asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpatului Zabavschi Viorel”,  se arată într-un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

Într-un alt caz, procurorii DNA Bacău sesizat instanța cu acordurile de recunoaștere a vinovăției în cazul unei firme și a administratorului său.

“În perioada ianuarie – februarie 2011, în contextul a două proiecte finanțate din fonduri europene ce vizau achiziționarea de mașini și utilaje agricole, inculpatul Balcan Vasile, în calitate de administrator al SC Marsat SA, a obținut o finanțare nerambursabilă în sumă de 1.716.192 lei prin crearea unor condiții artificiale (cu depășirea plafonului maxim legal de 200.000 euro pentru fiecare beneficiar) și prin utilizarea unor documente inexacte.
Concret, în condițiile în care SC Marsat SA nu îndeplinea condițiile de eligibilitate pentru accesarea fondurilor, inculpatul Balcan Vasile a hotărât crearea a două noi societăți comerciale și i-a determinat pe administratorii acestora să depună, fără vinovăție, câte un proiect aparent în numele fiecărei societăți.
În cererile de finanțare și memoriile justificative s-a menționat în mod inexact că beneficiarii fondurilor FEADR sunt cele două societăți susmenționate, în condițiile în care beneficiarul real era SC Marsat SA, entitate care a asigurat în fapt infrastructura și finanțarea proiectelor și în folosul căreia au fost achiziționate utilajele respective din cadrul proiectelor.  În cauză, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) s-a constituit parte civilă cu suma de 1.716.192 lei la care se adaugă dobânzi și penalități calculate de la data decontării fiecărei tranșe de plată și până la data plății efective.
În vederea recuperării prejudiciului, inculpatul Balcan Vasile a deschis un cont la o bancă în care a depus suma de 1.722.312,40 lei, asupra căreia procurorii anticorupție au dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului.
În prezența avocaților, inculpații Balcan Vasile și SC Marsat SA au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– 2 ani și 10 luni, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii,
– pedeapsa de 51.000 lei amendă penală și pedeapsa complementară a afișarea hotărârii de condamnare în extras la sediul inculpatei pentru o perioadă de 2 luni.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Balcan Vasile va presta o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 100 de zile, la Primăria municipiului Roman, județul Neamț sau la Primăria comuna Horia, județul Neamț”, mai spune comunicatul DNA.

Nu este pentru prima oară când Vasile Balcan și firma sa au de-a face cu procurorii anticorupție. Ei au mai fost trimiși în judecată de DNA pentru infracțiuni similare, existând și o hotărâre de condamnare definitivă.

Tot procurorii DNA Bacău au trimis în judecată o altă firmă din Neamț și pe o reprezentantă a acesteia. Potrivit rechizitoriului, “în cursul anului 2013, inculpata Liche Mihaela Gabriela, în calitatea menționată mai sus, a depus cu rea-credință la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (A.D.R. N.E.) mai multe documente cu un conținut nereal, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul proiectului intitulat „Construcția, amenajarea și dotarea unei pensiuni turistice montane în municipiul Piatra Neamț”. În baza înscrisurilor false, beneficiara S.C. Service Vet S.R.L. a încasat pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 503.981 de lei.
Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 537.419 lei.  În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător, asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpatei S.C. Service Vet S.R.L. “.

Toate cele trei dosare au fost înaintate de DNA Bacău pentru a fi judecate la Tribunalul Neamț.