Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) anunță crearea instrumentului „SecureSME”. Este vorba despre un instrument practic și ușor de utilizat, care facilitează accesul IMM-urilor la sfaturile, orientările și recomandările ENISA.

Conform datelor Comisiei Europene, întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile) reprezintă 99 % din totalul companiilor din UE. Mai mult, acestea oferă ]n acest moment aproximativ 100 de milioane de locuri de muncă. Pentru a face față provocărilor impuse de pandemia COVID-19, multe IMM-uri au aplicat noi măsuri de asigurare a continuității activității și au apelat la noi tehnologii, cum ar fi adoptarea serviciilor cloud, modernizarea serviciilor de internet, îmbunătățirea site-urilor web, precum și permiterea lucrului de la distanță.

Deși IMM-urile au apelat la tehnologii noi, adesea acestea nu reușesc să își îmbunătățească nivelul de securitate, în principal din cauza lipsei de finanțare și a ghidurilor în materie de securitate cibernetică. În acest sens, ENISA oferă sprijin continuu IMM-urilor.

Astfel, instrumentul „SecureSME” a fost creat ca un mijloc de conștientizare și de sprijinire a IMM-urilor, în ceea ce privește securitatea digitală. Instrumentul „SecureSME” este un spațiu unic dedicat IMM-urilor europene, unde se oferă recomandări, orientări și sfaturi conexe în materie de securitate cibernetică, într-un mod simplist și ușor de utilizat. Scopul acestui instrument este de a sprijini aceste companii să-și securizeze serviciile și infrastructura  IT&C de atacurile cibernetice și de a asigura continuitatea activității.

Instrumentul a fost prezentat și a devenit direct accesibil publicului pe 8 septembrie 2021, în cadrul Forumului internațional privind securitatea cibernetică (FIC 2021) de la Lille, Franța.

Ce este instrumentul „SecureSME”?

Securitatea cibernetică nu trebuie neapărat să fie costisitoare pentru ca IMM-urile să mențină activitatea în sigurnață față de amenințările prezente în mediul digital. Există mai multe măsuri care pot fi puse în aplicare, fără a fi nevoie să se investească o sumă mare.

Instrumentul „SecureSME Tool” al ENISA este o platformă dedicată sprijinirii întreprinderilor mici și mijlocii în eforturile lor de a deveni sigure din punct de vedere digital. Acest lucru se realizează prin furnizarea de sfaturi și orientări practice și concise în domeniul cibernetic, cu privire la modul de securizare a infrastructurii IT&C.

Instrumentul „SecureSME” prezintă următoarele secțiuni principale de interes pentru IMM-uri:

– Sfaturi cibernetice care includ instrucțiuni despre cum să:

  • Protejați angajații
  • Îmbunătățiți procesele
  • Consolidați măsurilor tehnice
  • Depășiți problemele legate de pandemia de COVID-19

– Materiale video

– Recomandări privind securitatea cibernetică a IMM-urilor publicate de ENISA și de autoritățile naționale ale statelor membre

– Proiecte legate de programul Horizon 2020 al UE

GHIDUL realizat de ENISA poate fi descărcat în limba română de aici: https://www.enisa.europa.eu/publications/report-files/smes-leaflet-translations/enisa-cybersecurity-guide-for-smes_ro.pdf 

Sursa: https://www.enisa.europa.eu/news/enisa-news/new-tool-is-another-step-towards-securing-the-digital-future-of-smes