Psihologul criminalist Liviu Chesnoiu spune că ucigașul din Onești are un profil specific unui om cu probleme psihice cu care nu se poate discuta. Expertul criminalist a criticat dur și întârzierea cu care a acționat Poliția în acest caz, timp prețios în care cei doi oameni luați ostatici puteau fi salvați.

Liviu Chesnoiu: Era o bombă cu ceas. Avea probleme psihice, a fost nedreptățit. Nimeni nu l-a ajutat  

„Când l-am privit pe acest om, am constatat că era o bombă cu ceas. Acest om frustrat care avea grave probleme psihice, a fost nedreptățit înțeleg. Nimeni nu l-a ajutat. (…)

Acesta a clacat psihic. Trebuia tratat. (…) A amenințat din 2016 înțele, păi, dacă ar fi fost monitorizat… A trecut atât timp… și să se întâmple această nenorocire”, a explicat psihologul criminalist Liviu Chesnoiu, colonel în retragere, marți seară, la o televiziune de știri.

Chesnoiu a criticat intervenția poliției, despre care spune că a durat foarte mult timp.

„Consider că acest negociator a pierdut foarte mult timp. Dacă pe plan local, poliția ar fi primit OK-ul, polițiștii judiciariști, care au fler, experiență, ar fi intrat în legătură cu acesta și și-ar fi dat seama că nu e predispus la dialog. El avea monolog acolo, nu putea fi înduplecat. (…)

Cu revocarea deciziei judecătorești (confiscarea apartamentului – n.red.) era o chestiune care poate putea să-l potolească.

Acel polițist judiciarist ar fi constatat că nu se poate (discuta cu el – n.red.)”, a spus Liviu Chesnoiu.

Liviu Chesnoiu: Acest individ trebuia anihilat imediat!

Psihologul criminalist consideră că Gh. Moroșan a devenit mult mai periculos pe măsură ce trecea timpul.

„S-a pierdut foarte mult timp, a devenit mult mai amenințător, jignea… Și cum puteai negocia cu el?! Acest individ trebuia anihilat imediat”, adăugând că el ar fi cerut destul de repede intervenția în forță.

„Eu trebuie să stau de vorbă cu el, să văd dacă cooperează. Dacă are probleme psihice… Îmi trebuiau puține minute, printr-o portavoce. Nu atâția negociatori, care erau amatori. Unul singur, care trebuia să raporteze că nu se poate și acționa. (…)

Când ai intuiția că acest om e criminal, nu ai ce să negociezi cu el. A devenit si mai violent dupa cinci ore de discuții, poate la început era mai dispus la discuții… (…) Având un cuțit…. știm că amenința din 2016. Nu puteam risca, se executa foc, și cu asta basta.

Nu stai la discuții cu ei. (…) Îl jignea pe comandant… 

Dacă se dădea mână liberă, ar fi trebuit să rezolve imediat. Au așteptat, de la județ, de la…

S-a pierdut timp prețios”, a concluzionat expertul criminalist Liviu Chesnoiu.

Sursa: Realitatea de Bacau