Numarul celor infectati cu HIV aproape ca s-a dublat. Iar din cauza pandemiei, tot mai multe persoane infectate au ajuns cu forme medii și severe pe mâinile medicilor din Iaşi.

Multora le-a fost teamă de sistemul medical, mai ales în condițiile în care spitalele erau pline de pacienți internați cu noul coronavirus. 

În 2020, au fost înregitraţi 55 de pacienţi infectaţi cu HIV în regiunea Moldovei. Anul acesta, doar în primele şase luni au fost confirmate 50 de cazuri.

 

Cele mai multe cazuri sunt la 30-34 de ani. La bărbați, numărul e dublu față de cel al femeilor. 

La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași sunt internați 12 pacienți cu HIV.

 

„Virusul HIV beneficiază de tratament, pacienții, dacă sunt diagnosticați din timp, au speranță de viață mult mai mare decât cea preconizată acum câțiva ani”, spune Florin Rușu, manager Spitalul de Boli Infecțioase Iași.

Specialiștii îi încurajează pe pacienți că pot avea o viață normală, dacă sunt diagnosticați la timp și urmează tratamentul prescris de medic.

HIV este una dintre cele mai răspandite maladii. Infecţia atacă în special sistemul imunitar. Virusul se transmite prin sânge, pe cale sexuală sau în timpul sarcinii, de la mamă la făt.