FOTO:UN ONEȘTEAN A AJUNS CEL MAI BOGAT ROMÂN. Cu o avere estimată la 1,4 miliarde de dolari, Daniel Dines l-a detronat pe Ion Țiriac și a ajuns pe coperta revistei americane Forbes din luna septembrie

Oneșteanul Daniel Dines, creatorul UiPath, una din cele mai valoroase companii din domeniul inteligenței artificiale din lume, evaluată la 7 miliarde de dolari, a ajuns pe coperta revistei americane Forbes din luna septembrie. Astfel, oneșteanul de 47 de ani cu o avere estimată la 1,4 miliarde de dolari l-a detronat pe fostul tenismen Ion Țiriac (1,1 miliarde de dolari), din topul celor mai bogați români. În articolul din Forbes intitulat „De la comunism la codare/From Communism to coding”, Daniel Dines este prezentat ca miliardarul care schimbă fața industriei din care face parte. Daniel Dines este figura reprezentativă a creșterii din domeniul tehnologiei, care a readus speranța antreprenoriatului în Europa de Est. „Bill Gates obișnuia să vorbească la Microsoft despre un computer în fiecare locuință. Eu vreau un robot pentru fiecare persoană”, a declarat Daniel Dines, pentru Forbes. Astfel, programatorul român Daniel Dines, fondator și director general al firmei IT UiPath, este primul miliardar în dolari din afaceri cu roboți software (bots), scrie, miercuri, ediția americană a revistei de business Forbes, într-un articol cu titlul „De la comunism la coding”. Daniel Dines apare pe coperta ediției americane a Forbes, alături de titlul ”Boss of the Bots” (Șeful boților). Potrivit Forbes, care i-a luat un interviu lui Dines la București, omul de afaceri român mai deține în prezent mai mult de 20% din UiPath, liderul mondial în tehnologie RPA  – robot process automation, o companie evaluată la 7 miliarde de dolari după ultima rundă de finanțare obținută. Asta înseamnă că lui Dines îi revine o avere de cel puțin 1,4 miliarde de dolari.

Fiu de inginer și profesor din Onești

 Originar din Onești, Dines este fiul unui inginer civil și a unui profesor, care s-au întâlnit după ce amândoi au fost relocați de guvernul comunist al lui Nicolae Ceaușescu către o fabrică de produse chimice. Potrivit Forbes, Daniel Dines a crescut în vremea unui regim aspru, dar care l-a făcut totuși să viseze și să își dorească să devină un scriitor. Ulterior, însă, a descoperit că este mult mai bun la matematică. A intrat la facultate în 1990, la un an de la căderea Zidului Berlinului și tot la un după căderea regimului lui Ceaușescu. Plictisit de prelegeri impersonale, Dines a sărit peste toate, cu excepția unor clase de matematică și informatică pentru a se menține pe linia competititvă. S-a remarcat ca fiind un arbitru post-comunist al monedei inflaționiste a României, cumpărând mărfuri când erau mai ieftine în București și trimitându-le acasă (la Onești) cu un adaos al prețului inițial, pentru a-și scoate profitul. Pe la mijlocul anilor `90, Dines a aflat că programatorii români din București care lucrau la proiecte externalizate pentru companiile tehnologice din SUA câștigau aproximativ 300 de dolari pe lună. Atunci a fost și momentul în care tânărul a decis să învețe singur programare, așa că a împrumutat de la bibliotecă un manual de C++, folosind un computerul unui prieten în timp ce acesta dormea. Până în 2001, a avut o ofertă de la Microsoft și s-a mutat la Seattle, unde a lucrat ca programator timp de aproape cinci ani. În 2005, Daniel Dines și Marius Tîrcă au înființat într-un apartament din București Compania UiPath, o platformă de software specializată în Enterprise Robotic Process Automation (RPA), care a reușit performanța de a deveni primul unicorn românesc (companie de tehnologie a cărei valoare a depășit un miliard de dolari).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.