Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău ar fi dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați, administratori ai mai multor societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Totodată, procurorii au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției privind pe inculpatele SC BROWN CORNER SRL și o persoană fizică, asociat și administrator al SC BROWN CORNER SRL, ambii pentru comiterea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, respectiv acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2018, inculpata SC BROWN CORNER SRL, prin administrator, ar fi obținut de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) finanțarea din fonduri europene a unui proiect, având ca obiect construcția unei piscine și a unui centru de relaxare în localitatea Onești, județul Bacău.
În acest context, în perioada 2019 – 2020, inculpata persoană fizică, în calitate de asociat și administrator al SC BROWN CORNER SRL, ar fi depus la A.F.I.R. mai multe documente false (oferte, declarații, rapoarte etc.) în legătură cu îndeplinirea obligațiilor asumate prin contractul de finanțare.

În realizarea demersurilor infracționale, inculpatele SC BROWN CORNER SRL și administratorul societății, ar fi beneficiat și de ajutorul celorlalți trei inculpați, administratori ai unor societăți comerciale.
În concret, construcția piscinei ar fi fost executată de o societate comercială la care asociat și administrator este socrul inculpatei, în schimb la dosarul de finanțare ar fi fost depuse documente din care rezulta faptul că o altă societate ar fi executat lucrarea respectivă.
Ulterior, în urma depunerii documentelor respective, cele două inculpate (societatea comercială și asociata persoană fizică) ar fi obținut pe nedrept, suma de 178.041 lei, sumă cu care A.F.I.R. s-a constituit parte civilă în procesul penal.

La data de 13.08.2020, inculpata SC BROWN CORNER SRL a achitat întreg prejudiciul reținut în sarcina inculpaților.
În prezența apărătorilor aleși, inculpatele SC BROWN CORNER SRL și persoana fizică, asociat și administrator al SC BROWN CORNER SRL au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– Persoana fizică, asociat și administrator al SC BROWN CORNER SRL la o pedeapsă de un an și 4 luni cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an și 4 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii. Totodată, inculpata a fost de acord să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile, la Primăria Municipiului Onești, jud. Bacău sau Primăria Comunei Cașin, jud. Bacău.
– SC BROWN CORNER SRL la pedeapsa principală constând în plata unei amenzi penale în cuantum de 13.500 lei amendă penală și pedeapsa complementară constând în afișarea hotărârii de condamnare în extras la sediul inculpatei pentru o perioadă de 2 luni.

Dosarele de urmărire penală împreună cu rechizitoriul și acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Bacău.