Încă două focare de pestă porcină confirmate în Bacău! Liber la împușcat mistreți

Analizele au confirmat două noi focare de pestă porcină africană (PPA) în județul Bacău, unul la un porc domestic și altul la mistreț.

Prezența PPA a fost confirmată la un animal dintr-o gospodărie din localitatea Câmpeni, comuna Pârjol, zonă aflată deja în focar, și unde animalul bolnav a fost omorât.

În ceea ce privește cazul de boală la porc mistreț, zona infectată a fost stabilită în patru fonduri de vânătoare, respectiv FV 31 Parincea, 34 Păncești, 32 Buhoci, 33 Gioseni. De asemenea, sub subraveghere se află și fondurile 46 Găiceana, 53 Vultureni, 54 Gloduri, 37 Călugara, 36 Fărăoani, 35 Răcăciuni din așa-numita zonă-tampon.

Dacă în cazul PPA la animalul domestic, autoritățile sanitar-veterinare au luat măsurile obișnuite de prevenire a răspândirii virusului, la fel ca la celelalte cazuri înregistrate până acum, în ceea ce privește mistreții s-a dat undă verde la vânătoare.

Iată, mai jos, măsurile dispuse de DSVSA Bacău în cazul cazului de PPA înregistrat la mistreț:

  • recoltarea integrală a mistreților prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă și dibuire in termen de 60 de zile;
  • toți porcii sălbatici sacrificați cu armă de foc sau găsiți morți în zona afectată trebuie să fie supuși unui examen de depistare a pestei porcine africane în conformitate cu manualul de diagnostic.
  • se vor vâna imediat integral prădătorii din zona afectată, prevăzuți în Anexa 1 și Anexa 2 din Legea vânătorii nr. 407/2006, cu exceptia speciilor protejate de lege.;
  • la intrările și ieșirile din zona infectată se vor instala dezinfectoare individuale;
  • plantele afectate de mistreți și consumate parțial nu vor fi dislocate din zona de cultură și vor fi neutralizate la fața locului de către fiecare proprietar/utilizator.
  • înainte de recoltare, toate tarlalele vor fi verificate, iar zonele afectate vor fi izolate și neutralizate la fața locului de către proprietar/utilizator;
  • toate mașinile agricole, combinele, tractoarele, la ieșirile din tarlale și deplasarea acestora dintr-o solă în alta, vor fi dezinfectate de către proprietar/utilizator.
  • suspendarea administrării de hrană la locurile de hrănire a mistreților, cu excepția zonelor în care s-au semnalat pagube în culturile agricole.
  • interzicerea circulației animalelor domestice prin zona infectata sau in paduri , inclusiv transhumanța.
  • efectuarea unui recensământ oficial al tuturor categoriilor de porci din toate exploatațiile;

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.