Încă un pas spre autostrada Ploiești-Bacău-Pașcani

La aproape doi ani de la momentul lansării licitațiilor, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a semnat contractele pentru întocmirea studiilor de fezabilitate și a proiectelor tehnice ale Autostrăzii A7 Ploiești-Buzău, respectiv Buzău-Focșani. Acestea sunt primele două tronsoane din ceea ce este numit ”drumul de mare viteză Ploiești-Pașcani”, prima pseudo-autostradă din Moldova. Licitațiile aferente celor patru segmente ale coridorului Ploiești-Pașcani au fost pornite în 24 noiembrie 2016. Asociația Pro Infrastructura precizează că depunerea ofertelor a fost amânată chiar și de 15 ori până în iulie 2017, când acestea au fost deschise pentru Ploiești-Buzău și Buzău-Focșani. ”De atunci, CNAIR s-a bătut prin instanțe cu participanții la licitație și apoi s-a chinuit să evalueze ofertele mai bine de un an. Câștigătorii au fost anunțați abia în urmă cu puțin timp, în august și la începutul acestei luni”, spun repreezentanții Pro Infrastructura.
Câștigătorul, pe ambele tronsoane, este Consitrans, o companie românească de proiectare și consultanță (supervizare). Valoarea cumulată a celor două contracte este de 26,2 milioane lei fără TVA, iar lungimea aproximativă a noii autostrăzi este de 137 km. Proiectantul trebuie să asigure inclusiv documentația de atribuire necesară execuției lucrărilor și asistență tehnică pentru CNAIR în licitația de lucrări și în procesul depunerii aplicației de finanțare pe fonduri europene.
Durata celor două contracte este de 24 luni (fiecare). ”Deci nu vă grăbiți, mai durează ani de zile până vom vedea utilaje în teren. Cerem responsabililor CNAIR să facă următorul pas, și anume să emită ordinul de începere în cel mai scurt timp”, spun reprezentanții Pro Infrastructura.
Conform declarațiilor oficiale, în următoarele săptămâni vor fi semnate și celelalte două contracte pe sectoarele Focșani-Bacău și Bacău-Pașcani ale Autostrăzii A7.
Să nu uităm, însă, că în acest timp se doresc și autostrăzile Bacău-Brașov și Iași-Târgu Mureș, dar pe aceste domenii nu s-a întâmplat nimic semnificativ deocamdată, în afara declarațiilor politice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.