Prima etapă a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor începe astăzi, 1 februarie 2022, cu preluarea datelor din surse administrative. Din 14 martie, începe autorecenzarea, iar din 16 mai 2022, recenzorii ies pe teren cu chestionare pe tablete.

Guvernul a adoptat, luni, trei hotărâri care stabilesc atât forma și conținutul chestionarelor pe care românii vor trebui să le completeze în acest an pentru Recensământul populației și locuițelor 2021, dar și cum vor fi plătiți recenzorii pentru fiecare chestionar completat. 

Pentru că recensământul a fost întârziat și rezultatele ar trebui transmise Comisiei Europene până la finele acestui an, Executivul a decis ca, în scop exclusiv statistic, să fie folosite și informațiile stocate deja în bazele de date ale mai multor autorități și instituții publice.

„Este primul recensământ din istoria recensămintelor din România în care nu se va folosi hârtia în nicio etapă. El este conceput cu trei etape de desfăşurare, trebuie să le spunem pe toate ca să se înţeleagă mai bine felul în care se va desfăşura”, a declarat, pentru agerpres.ro, purtătorul de cuvânt al Institutului Naţional de Statistică, Vladimir Alexandrescu.
  
Instrucțiunile privind autorecenzarea se regăsesc pe site-ul INS, AICI.

Recensământul începe prin preluarea datelor din surse administrative şi popularea bazei de date a RPL2021. Această etapă se încheie la 13 martie 2022, se arată în Hotărârea Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor 2021 din 4 noiembrie 2020 şi OUG 39/2021.

Autorecenzarea prin metoda CAWI (on-line) este a doua etapă, care loc în intervalul 14 martie – 15 mai 2022.

Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă, cu ajutorul tabletelor, pentru acele persoane/clădiri/locuinţe, pentru care nu s-a realizat autorecenzarea on-line, se va desfăşura în perioada 16 mai – 17 iulie 2022, în cea de-a treia etapă.

„Există două categorii de populaţie, cei care au adrese şi folosesc în mod curent sistemele de corespondenţă on-line intră pe adresa respectivă, completează chestionarul, iar la finalul înregistrării primeşte o confirmare a încheierii cu succes a operaţiunii şi, pe baza acestei confirmări va putea să beneficieze de acea zi liberă pe care, conform legii, statul o acordă celor care apelează la această metodă, pentru a încuraja recenzarea online. Pentru cei care nu au nici tehnologia necesară, nici adrese de e-mail şi de regulă nu folosesc instrumente de comunicare online, în fiecare localitate există puncte de autorecenzare asistată”, a explicat purtătorul de cuvânt al INS, Vladimir Alexandrescu.

„A treia etapă a recensământului, între 16 mai şi 17 iulie 2022, este o etapă în care colectarea se face în sistem clasic: un recenzor vine la fiecare persoană care trebuie să fie recenzată şi face înregistrarea ca atare pe baza declaraţiilor pe care le face persoana. Deosebirea faţă de recensămintele trecute este că, de această dată, nu va veni cu un formular de hârtie, ci va veni cu o tabletă şi înregistrarea datelor se va face pe tabletă”, a detaliat purtătorul de cuvânt al INS.

Prelucrarea datelor se va finaliza în octombrie 2023. Până atunci, vor fi publicate rezultatele provizorii (decembrie 2022). Publicarea rezultatelor definitive are loc în decembrie 2023.

În acest obiectiv național extrem de important, realizat sub aspect tehnico-metodologic de către Institutul Național de Statistică (INS), prin direcțiile județene de statistică, sunt angrenate și primăriile localităților, serviciile de evidență a populației, inspectoratele teritoriale de muncă, casele județene de pensii și multe alte instituții care vor conlucra în îndeplinirea amplei cercetări statistice.

Astfel, pentru clădiri, acestea vor cuprinde întrebări referitoare la tipul clădirii, anul construirii ei, materialele de construcție ale pereților exterior ai acesteia.

Pentru locuințe, vom fi întrebați cu referire la titlul sub care gospodăria ocuăã locuința, numărul gospodăriilor din locuință, numărul persoanelor din locuință, tipul locuinței, statutul acesteia, poziția sa în clădire, situația ocupării sale, forma de proprietate, numărul camerelor de locuit, existența băii, bucătăriei, a closetului cu apă, a instalației de canalizare, cea a sistemul de alimentare cu apă rece și caldă, a instalației de alimentare cu apă caldă și a instalației electrice.

Va trebui să precizăm dacă locuința noastră are un sistem de energie regenerabilă, este dotată cu instalație de aer condiționat, combustibilul folosit la gătitul zilnic, modul în care locuința este încălzită, tipul de echipament și combustibilul folosit pentru încălzirea sa, dar și dacă aceasta este termoizolată și reabilitată termic.

În legătură cu întrebările la nivel de persoană, chestionarele vor cuprinde întrebări din categoria caracteristicilor demografice – sex, data nașterii, starea civilă legală, anul căsătoriei, numărul copiilor născuți vii (doar pentru persoanele de sex feminin).

Una dintre secțiuni este dedicată efectelor pandemiei de COVID-19.

Românii sunt întrebați în ce măsură au fost afectați de pandemie, având 5 variante de răspuns: 1. deloc; 2. în mică măsură; 3. oarecum; 4. în mare măsură și 5. foarte mult.

Apoi va trebui să oferim informații privind migrația internă și internațională, cum ar fi să specificăm localitatea unde locuim în prezent, pentru câte luni am fost plecați din localitatea de recenzare, motivul absenței din localitatea de recenzare, locul nașterii, domiciliu, reședința anterioară, data stabilirii ultimei reședințe în România, data stabilirii în localitatea de recenzare, motivul stabilirii și cetățenia. Caracteristicile etnoculturale care se vor colecta vor cuprinde întrebări privind etnia căreia îi aparținem, care este limba maternă șii cărei religii îi aparținem.

Vom mai fi întrebați despre cel mai înalt nivel de educație absolvit, perioada, localitatea și instituția de învățământ terțiar absolvită, tipul de liceu absolvit și cel mai înalt nivel de educație urmat la momentul de referință al recensământului (acesta este ora „0.00” a zilei de 1 decembrie 2021). Caracteristicile economice vor cuprinde întrebări doar pentru persoanele de 15 ani si peste, ocupate sau care nu au mai lucrat vreodată si aici intrând caracteristicile activității curente, timpul de lucru, activitatea economică, ocupația, statutul profesional, localizarea geografică a locului de muncă.