Deși mai este doar o săptămână până la începerea cursurilor noului an școlar, nu toate unitățile de învățământ sunt pregătite să își primească elevii și profesorii. Un raport al Inspectoratului Școlar Județean Bacău, prezentat Prefecturii Bacău arată că vor fi în continuare școli fără autorizație sanitară de funcționare, dar și unele fără aviz de securitate la incendiu. Concret, „din totalul de 934 de clădiri, 89 nu au autorizație sanitară de funcționare. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, 164 nu au autorizație și nici aviz ISU. 770 de imobile nu au nevoie de autorizație sau aviz de la ISU, iar în 123 elevi nu desfășoară activități”, se arată în raportul oficial.

Nici la capitolul dotări, pregătirile nu sunt finalizate. Dacă majoritatea elevilor vor primi manuale școlare, la clasa a VI-a au sosit doar manuale de biologie, istorie, fizică, informatică, iar la clasele I și a II-a lipsesc cele de bază, matematică și română. Elevii riscă nu doar să nu aibă manuale, dar nici cadre didactice. Câteva mii de posturi erau libere înainte de debutul noului an școlar, dar acestea ar urma să fie ocupate prin ședințele publice care au loc în aceste zile.

Elevii din mediul rural vor ajunge la școală cu aceleași microbuze. Din cele 164, doar jumătate sunt într-o stare bună de funcționare, în timp ce 10 sunt într-o stare proastă sau vor ajunge la casare.

Cursurile vor începe luni, 10 septembrie, în peste 500 de unități de învățământ din județul Bacău.