Județul Bacău se luptă în continuare cu deșeurile, fiindcă nu s-au plătit facturile către gestionarul gropii de gunoi, SC Eco Sud SA. Marți s-a întrunit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, pentru a încerca rezolvarea crizei, dat fiind că majoritatea localităților din județ riscă să se înece în propriile deșeuri menajere. ”În cadrul ședinței de astăzi a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, am prezentat situația în care se află municipiul Bacău, precum și faptul că nu înregistrăm nicio obligație de plată la depozitarea gunoiului. CJSU a hotărât convocarea de îndată a factorilor decizionali din cadrul Romprest și Eco Sud pentru a debloca situația creată la nivelul județului Bacău și a permite tuturor localităților bun-platnice să își depoziteze gunoiul în Celula 2. De asemenea, CJSU a hotărât ca ADIS să meargă până la capăt cu recuperarea sumelor de bani de la primăriile datornice care, prin neplata colectării și depozitării deșeurilor, au adus ADIS în situația de a avea conturile blocate. Reluarea activității la Celula 2 este un act de normalitate, în condițiile în care oraşul pe care-l conduc nu înregistrează nicio obligație restantă la plata acestui serviciu. Cetățenii municipiului Bacău nu pot fi puşi în situația de a suporta consecințele gestionării defectuoase, de către ADIS și primăriile din județ, a contractului de colectare şi transport deşeuri”, spune primarul Bacăului, Cosmin Necula.
O opinie diferită are consilierul local independent Cristian Ghingheș: ”Dacă Primăria Bacău ar fi achitat la timp către ADIS depozitarea gunoiului la recent deschisa Celulă 2 din taxa de salubritate pe care o strânge în mod constant de la cetățeni, banii ar fi ajuns la Eco Sud SA (operatorul depozitului conform de deșeuri) înainte ca ADIS să aibă conturile blocate. Astfel, Bacăul nu ar mai fi fost acum amenințat de inevitabila criză a gunoiului. Chiar dacă administrația Necula a tot încasat taxele de la băcăuani, serviciile de depozitare a deșeurilor pe care SOMA le strânge în municipiul Bacău și le duce la groapa administrată de Eco Sud nu au fost achitate decât la începutul lunii decembrie, după aproape jumătate de an în care orașul Bacău a fost rău-platnic”.
Cele mai rău platnice administrații sunt din localitățile Onești, Moinești și Dărmănești. Celor cărora li s-a repermis accesul, momentan, la groapa de gunoi sunt vizibili în documentul pe care îl redăm în imaginea alăturată, făcut public de SC Eco Sud SA.