Lovitură de la UE pentru șoferi: Categoria B nu este de ajuns. De ce ar putea fi nevoiți să mai dea încă un examen de permis

Mai mulți europarlamentari consideră că permisul de categorie B nu mai ține pasul cu actualele tendințe ale pieței auto și impactul acestora asupra climei și a circulației rutiere în general. Prin urmare, au înaintat o propunere legislativă care, dacă va fi adoptată, ar putea duce la cozi interminabile pentru noi permise de conducere.

Karima Delli, europarlamentar francez, intenționează să includă o nouă categorie pe permisul de conducere destinată vehiculelor SUV. Această inițiativă vine ca urmare a preocupărilor militanților pentru mediu, datorită nivelului ridicat de poluare emis de aceste vehicule, precum și a celor preocupați de siguranța rutieră, din cauza riscului crescut pe care îl presupun pentru bicicliști, pietoni și conducătorii auto care conduc vehicule mai mici, scrie politico.eu.

Vehiculele „nu numai că ocupă mai mult spațiu și sunt mai puțin eficiente din punct de vedere energetic … în ceea ce privește siguranța rutieră, ele sunt mai susceptibile de a fi supuse unor coliziuni decât autoturismele ușoare, cu consecințe mult mai grave”, a scris în proiectul său de raport deputatul Verzilor, care conduce lucrările Parlamentului privind o reformă a normelor UE privind permisele de conducere.

Permisul B necesar în prezent pentru a conduce autoturisme și camionete „nu este complet adecvat pentru cele mai grele autoturisme”, a argumentat oficialul UE. În schimb, europarlamentarul dorește un nou permis B+, care să se aplice mașinilor și camionetelor care cântăresc mai mult de 1,8 tone.

În acest moment nu există un sistem la nivelul UE care să gestioneze punctele de penalizare și interdicțiile de conducere, deși pachetul Comisiei privind siguranța rutieră din martie a inclus o propunere de interdicție a șoferilor la nivelul UE pentru infracțiuni grave. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.