Luna iulie a reprezentat o lună de foc pentru echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mr. CONSTANTIN ENE” al județului Bacău. În intervalul menționat, salvatorii Gărzilor de Intervenție au desfășurat 960 de misiuni, înregistrate la nivel județean, după cum urmează:

  • 91 de incendii;
  • 154 alte intervenții;
  • 24 alte situații de urgență;
  • 4 misiuni pentru salvarea animalelor;
  • 2 misiuni pentru descarcerare;
  • 685 intervenții ale echipajelor SMURD.

De remarcat este faptul că, în luna iulie, echipajele de stingere au acționat pentru lichidarea a 39 incendii de vegetație uscată, iar numărul acestora este în dinamică.

Având în vedere aceste aspecte, continuăm să tragem semnale de alarmă cu privire la pericolul pe care îl reprezintă utilizarea focului deschis în spații deschise. Reamintim că, arderea miriștilor, a vegetației uscate și a altor materiale combustibile precum și utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt sunt interzise.

Inspectorii de prevenirire desfășoară în continuare activități de informare preventivă și control privind  modul în care sunt respectate măsurile specifice de apărare împotriva incendiilor. Activitățile de informare preventivă constau și în înștiințarea și informarea populației cu privire la măsurile care trebuie respectate în perioadele caniculare. Reamintim că, în județul Bacău au fost instalate 46 de puncte de prim ajutor pentru perioada de caniculă.

De asemnea, dat fiind faptul că, pregătirea în domeniul situațiilor de urgență reprezintă o componentă importantă pentru preîntâmpinarea acestora, pompierii militari au desfășurat și în această lună sesiuni de pregătire, atât cu personalul operativ, cât și cu populația. Astfel, au fost organizate sesiuni de pregătire a serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență, respectiv două activități de  asistență tehnică de specialitate pe linia constituirii, încadrării și dotării acestora.

 

În ceea ce privește pregătirea preșcolarilor, a elevilor și studenților, în luna iulie au fost orgnizate nouă activități, în urma cărora au fost instruiți 455 de tineri.

Totodată, în intervalul menționat au fost desfăşurate 33 exerciţii de alarmare, evacuare şi intervenţie la locul de muncă în caz de incendiu, cu un număr de 480 participanți.

Pe linia prevenirii şi stingerii incendiilor şi protecţiei civile, specialiștii din cadrul inspecției de prevenire au efectuat un număr de 47 controale de specialitate. În urma acestora, au fost constatate 78 deficienţe,  34 dintre acestea fiind soluţionate pe timpul controalelor. De asemenea, a fost aplicat un număr de 89 sancţiuni contravenţionale, repectiv 60 avertismente şi 29 amenzi, în cuantum de 82.500.

Totodată, în luna iulie, au fost emise 12 avize de securitate la incendiu, un aviz de protecție civilă și trei autorizații de securitate la incendiu.

Pompierii militari rămân mobilizați în permanență, pentru a veni în sprijinul cetățenilor, atunci când situația o va impune. Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

 

Sursa: Realitatea de Bacau