Palatul Administrativ nu mai trece la Consiliul Județean. Președintele Iohannis a sesizat Curtea Constituțională

Președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională privind proiectul Guvernului de trecere a clădirii Palatului Administrativ de la stat la autoritățile locale pentru a intra într-un proces de modernizare. În sesizarea pentru Curtea Constituțională, președintele Iohannis susține că modul în care legea a fost adoptată încalcă principiul bicameralismului. Practic, potrivit Președintelui, după ce s-a întors la Senat, de la Camera Deputaților, senatorii nu ar fi votat legea, ci o procedură.

De asemenea, se mai menționează în sesizare că Parlamentul a legiferat și ceva ce era în atribuția Consiliului Județean: „Imobilul și terenul trec din proprietatea statului în cea a județului Bacău, motiv pentru care statul nu poate constitui simultan și un drept de administrare, întrucât, după transmitere, nu mai este proprietarul bunurilor respective. În consecință, un drept de administrare asupra unui bun aflat în domeniul public al județului Bacău va trebui constituit prin hotărâre a Consiliului Județean”.

Imobilul din centrul orașului a început să fie construit în 1889, iar anul viitor va împlini 130 de ani. Cu o suprafață de 6.500 mp, palatul deservește Consiliul Județean și Prefectura Bacău. Pentru a intra în reparații capitale necesare, clădirea trebuia să treacă în administrarea Consiliului Județean Bacău, altfel erau imposibil de realizat.