Pensia vine pe card, de la anul

O treime din cei peste 152 de mii de pensionari primesc în prezent pensia pe card, dar de anul viitor, ministrul Eugen Teodorovici a anunțat că se va renunța la contractul cu Poșta Română, în favoarea livrării pensiilor și altor drepturi pe card. Astfel, se urmărește realizarea unei economii semnificative.

De altfel, din datele Casei Județene de Pensii Bacău, comisioanele pentru plata pensiilor, atât la poștă, cât și la bănci, reprezintă cea mai mare parte din cheltuieli.

Din cele peste 13,7 milioane de lei, total plăți de funcționare, 9 milioane de lei reprezintă taxe și comisioane pentru transmiterea prin poștă sau prin bănci a drepturilor de asigurări sociale către beneficiari. Din bugetul asigurărilor sociale- 12 milioane de lei, 7,6 milioane de lei reprezintă tot astfel de comisioane, la care se mai adaugă 1,3 milioane de lei suportați de bugetul de stat.

Pentru a-i încuraja pe pensionari să îți facă un card, Teodorovici a declarat că vor fi oferite bonusuri pensionarilor și li se va garanta că retragerile de la bancomat nu vor fi însoţite de comisioane.

În primele opt luni din acest an, în județul Bacău s-au pensionat peste 5.000 de persoane.