Pesta porcină, tot mai aproape de Bacău. Ce măsuri a dispus DSVSA

Asta după ce a fost confirmat un caz de pestă porcină africană în Vrancea, în apropierea graniţei cu judeţul Bacău.

Pesta porcină se apropie de judeţul Bacău. Un focar de boală a fost confirmat în satul Lespezi, comuna Homocea, din judeţul Vrancea, aproape de graniţa cu Bacăul, iar autorităţile aplică noi măsuri de supraveghere, în partea de sud a județului.

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bacău anunţă că se va efectua un recensământ al tuturor exploataţiilor porcine, circulaţia şi transportul porcilor pe drumurile publice sau private, excluzând, dacă este necesar, drumurile de deservire a exploataţiilor, sunt interzise, cu excepţia aprobării de către autoritatea competentă.
Interdicţia nu se aplică la tranzitul de porci pe cale rutieră sau feroviară, fără descărcare sau oprire, nici la porcii pentru sacrificare care provin din afara zonei de supraveghere şi se îndreaptă spre un abator în vederea unei sacrificări imediate.

Toţi porcii morţi sau bolnavi dintr-o exploataţie trebuie de îndată declaraţi, iar orice persoană care intră sau iese din exploataţiile de porcine trebuie să respecte măsurile de igienă adecvate, necesare pentru a reduce riscul de propagare a virusului pestei porcine africane.
Proprietarii de animale, fermierii şi autorităţile locale au obligaţia să anunţe autorităţile la suspectarea unei boli infecţioase şi să ia măsuri până la sosirea medicului de la DSVSA.

„În data de 29.10.2018 (n.r. – luni) este convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor Bacău, în vederea stabilirii măsurilor ce se impun în situaţia epidemiologică actuală. Facem precizarea că, pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Pentru oameni, acest virus are, însă, impact la nivel economic și social”, spune dr. Florin Claudiu Baltă, purtător de cuvânt la DSVSA Bacău.
La această dată, Pesta Porcină Africană evoluează la nivel naţional în 16 județe din zona de nord-vest și sud-est a României, respectiv Satu-Mare, Sălaj, Bihor, Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi, Ilfov, Buzău, Giurgiu, Dâmboviţa, Teleorman, Maramureş şi Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.