Guvernul cheltuie peste 1,3 milioane de euro pentru reconstrucția unui fost punct vamal cu Imperiul Austro-Ungar din județul Bacău.

Guvernul României va cheltui, prin Compania Națională de Investiții, peste 6,7 milioane de lei pentru obiectivul de investitii „Reconstrucția fostului punct vamal ”Cetatea Rakoczi”, sat Ghimeș, comuna Ghimeș-Făget, județul Bacău”. În plină criză pandemică, economică și energetică, prioritatea guvernării PNL-USR-UDMR, mai nou PSD-PNL-UDMR, în județul Bacău este reconstrucția unui fost punct vamal de la granița cu Imperiul Austro-Ungar.

La patru luni de la preluarea mandatului de primar al comunei Ghimeș-Făget, prioritatea UDMR-istului Oltean Peter a fost reconstruirea fostului punct vamal de la granița cu Imperiul Austro-Ungar.

Astfel, în data de 21 ianuarie 2021 Consiliul Local Ghimeș-Făget a adoptat Hotărârea nr. 11/28.01.2021 privind aprobarea devizului general actualizat la obiectivul ”Reconstruirea fostului punct vamal cetatea Rakoczi, comuna Ghimeș-Făget, Județul Bacău”-faza DALI.

Ulterior, în luna iunie, Consiliul Local Ghimeș-Făget a adoptat Hotărâre nr. 85/24.06.2021 privind predarea către Ministerul Dezvoltării, Lucrarilor Publice și Administraţiei prin Compania Naţională de Investiţii „C.N.I.” S.A., a amplasamentului şi asigurarea condiţiilor în vederea executării obiectivului de investiţii “Reconstrucția fostului punct vamal ”Cetatea Rakoczi”, sat Ghimeș, comuna Ghimeș-Făget, județul Bacău”. Și această hotărâre a fost adoptată tot cu votul a 12 consilieri locali.

Din această a doua hotărâre de consiliu local aflăm faptul că valoarea totală a investiției este de 5.681.745,99 lei fără TVA, respectiv 6.754.747,09 lei cu TVA din care doar 884.860,73 lei cu TVA se alocă de la bugetul local, restul de la Compania Națională de Investiții (CNI).

În satul Ghimeș, comuna Ghimeş-Făget, pe partea dreaptă a pasului Ghimeș, se văd ruinele cetăţii Rakoczy, care a fost ridicată de principele Gabor Bethlen. Timp de câteva secole, până în 1918, a fost punct vamal la granița cu Imperiul Austro-Ungar.

Sursa: Realitatea de Bacau