Pilotul mort în accidentul aviatic de la Borcea a fost instruit la Baza 95 Aeriană Bacău

Florin Rotaru, pilotul mort în accidentul aviatic de Baza Aeriană Borcea, a fost instruit pentru zboruri pe avioane de luptă supersonice la Baza Aeriană 95 Bacău. Era un pilot experimentat, cu 400 de ore de zbor la activ. Este considerat erou fiindcă a îndepărtat avionul în curs de prăbușire de zona în care se aflau cei 4.000 de oameni care asistau la mitingul aerian de sâmbătă. ”În cazul oricărui accident aviatic, există două tabere care analizează evenimentul: una a celor care pun accent pe cauzele tehnice, și alta care analizează o eventuală eroare la manșă. La un moment dat, informațiile culese de cele două așa-zis tabere sunt confruntate și se stabilește o cauză. Din experiența personală, pot afirma că 80% dintre accidente se produc din cauza piloților, dar în acest caz nu ne putem pronunța încă. Este păcat de cei care rămân în urma celor care cad. Nu vreau să fim patetici, fiindcă dacă ne-am lamenta și am plânge unul pe umărul celuilalt, nu s-ar mai urca nimeni în avion. Este un risc asumat și estetrist când dispar dintre noi cei care vor să zboare”, ne-a declarat unul dintre cei mai experimentați piloți de vânătoare care au activat pe Baza 95 din Bacău.

Un alt specialist în instrucția piloților de vânătoare a declarat că aceștia sunt educați astfel încât să considere interdicție de la catapultare – chiar dacă au această oportunitate extremă – în condițiile în care își dau seama că aeronava ar putea produce o tragedie la sol. ”De aceea – consideră același instructor – pilotul Florin Rotaru a ales să salveze publicul, în schimbul vieții sale”.

O decizie de catapultare nepotrivită a dus la producerea celei mai mari tragedii de la un miting aviatic, în anul 2014, în orașul ucrainean Lvov, când un avion Suhoi 27 s-a prăbușit peste public, iar bilanțul a fost de 83 de morți și zeci de răniți. Pilotul s-a catapultat, iar ulterior a fost judecat și condamnat la închisoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.