Un agent de poliție de la IPJ Bacău a primit mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile de la Tribunalul Bacău. El a fost arestat sub acuzația că ar fi comis mai multe fapte de corupție, respectiv luare de mită, trafic de influențăabuz în serviciuinducerea în eroare a organelor judiciare, divulgarea de informații secrete de serviciu sau nepublice și purtare abuzivă.

Potrivit D.G.A. – S.J.A. Bacău, ancheta a pornit în noiembrie 2018, în urma unui denunț făcut chiar de agentul de poliție, care a reclamat că o persoană pe are o cercetează vrea să-l mituiască.

La data de 05.12.2018, sub coordonarea și supravegherea procurorului de caz s-a organizat o acțiune pentru prinderea prezumtivului mituitor, aceasta neavând rezultatul scontat, ci dimpotrivă, au rezultat indicii cu privire la existența unei infracțiuni de luare de mită, săvârșită chiar de denunțător, în forma pretinderii. În consecință, au fost întreprinse activități de urmărire penală dispuse prin ordonanțe de delegare de procurorul de caz, rezultând probe și indicii temeinice cu privire la săvârșirea de către agentul de poliție, în perioada mai – decembrie 2018, a mai multor infracțiuni în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, în timpul și cu ocazia activităților de cercetare pe care le-a efectuat personal”, au transmis reprezentanții D.G.A. – S.J.A. Bacău.

Anchetatorii susțin că polițistul a pretins de la două persoane suma de 5000 de euro, respectiv o altă sumă de bani cuprinsă între 1800 lei și 2300 lei de la o altă persoană, în vederea soluționării favorabile a  dosarului penal în care acestea erau cercetate.

În același timp, agentul de poliție este cercetat și pentru infracțiunea de trafic de influență, fapta constând în aceea că, în calitate de organ de poliție judiciară a pretins de la cele două persoane, suma de 5000 euro, în vederea soluționării în mod favorabil a unui dosar penal al acestora, lăsând să se creadă că are influență asupra procurorului de caz pentru a-l determina să dispună o soluție de netrimitere în judecată. În momentul în care a luat cunoștință despre faptul că cele două persoane ar fi în posesia unei înregistrări audio din care rezulta pretinderea sumei de 5000 euro, cu rea-credință, a sesizat organele de cercetare penală din cadrul DGA – SJA Bacău cu un denunț, faptă pentru care este cercetat pentru infracțiunea de inducere în eroare a organelor judiciare”, se mai arată în comunicat.

Polițistul este cercetat și pentru divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.În fapt, în luna octombrie 2018, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a surprins două persoane săvârșind o contravenție sau infracțiune la regimul silvic și nu și-a îndeplinit datoria de constatare a acestui fapt, deși avea această obligație conform prevederilor legale în vigoare. Ulterior, în incinta sediului postului de poliție, a aplicat altor două persoane lovituri peste membrele superioare, inferioare și torace, provocându-le leziuni ce au necesitat îngrijiri medicale de specialitate, sens în care este cercetat pentrudouă infracțiuni concurente de purtare abuzivă și abuz în serviciu”, mai spun anchetatorii.