Premieră medicală la Spitalul Judeţean Bacău: pacient cu accident vascular cerebral, salvat printr-o procedură medicală revoluţionară

La Spitalul Județean Bacău a fost efectuată, pentru prima oară, intervenția de trombolioză intravenoasă, o procedură medicală care face diferența între viață și moarte în cazul pacienților care suferă un accident vascular cerebral.

Intervenţia a devenit deja uzuală în alte spitale din ţară, dar până acum aceasta nu a mai fost folosită la Bacău. Aceasta constă în injectarea unei substanţe care dizolvă cheagul de sânge format în urma fisurării unui vas din creierul pacientului şi nu se poate realiza decât în cazul pacienţilor care ajung la spital în cel mult 5 ore din momentul în care are loc AVC-ul. Pentru ca intervenţia să poată fi realizată, este nevoie ca pacientul să recunoască simptomele unui AVC şi să apeleze la ajutor medical, iar medicul să pună imediat diagnosticul.

La intervenţie a luat parte întreaga echipă de gardă, alcătuită din medici de la Neurologie, UPU şi ATI.

Trombolioza intravenoasă se realiza în doar 10 spitale din România, în cadrul unui program pilot. În luna februarie, Ministerul Sănătăţii a extins lista spitalelor în care se poate realiza această intervenţie la un număr de 41 de unităţi, printre care şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.