Prețul gunoiul se va dubla în următorii ani

Asociația pentru Salubrizare Bacău va lansa licitația pentru un nou operator de colectare și transport al deșeurilor care va opera pe municipiul Bacău și 22 de comune limitrofe. Este vorba despre o licitație care trebuia lansată în urmă cu trei ani, dar care a fost amânată de fosta administrație.

Consilierii locali au aprobat documentele necesare demarării acestei licitații, iar în acestea apar date interesante. De exemplu, tarifele pentru acest serviciu vor crește exponențial în următorii ani.

Noul tarif propus pentru 2019 este de 15,89 de lei lunar de persoană, urmând să ajungă, în 2026, la nivelul de 16,84 de lei pentru persoanele fizice din municipiul Bacău. Pentru firme și instituții publice, taxa ar putea fi de 14,99 de lei lunar pentru fiecare salariat. În mediul rural valoarea va fi stabilită la 6,82 de lei pe lună de persoană.

„Cuantumul taxei va crește, însă modalitatea de creștere este suportabilă”, a declarat Bogdan Seto, directorul ADIS Bacău. Potrivit acestuia, municipiul Bacău are 25% din populația județului, dar produce jumătate din cantitatea de deșeuri.

Un alt amănunt interesant este că Primăria Bacău a declarat o populație de 104 mii locuitori, în condițiile în care la ultimul recensământ, cel din 2011, erau 145 de mii. Același lucru se constată și pentru populația județului. Dacă în 2011, populația era de 616.000, azi sunt doar aproximativ 437.000 de locuitori. În același timp, cantitatea de deșeuri nu s-a diminuat.

În prezent, în municipiul Bacău și comunele limitrofe, gunoiul este colectat și transportat la groapă de societatea Soma. Acum 2 luni, Primăria Bacău a amenințat operatorul cu rezilierea contractului din cauza deficiențelor în colectare. De atunci, pe raza municipiului au început să apară noi containere de colectare, care încurajează colectarea selectivă și nu mai dau posibilitatea ca gunoaiele să fie împrăștiate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.