Primăria Bacău verifică 110.000 roluri de locuințe, pentru schimbarea modului de impozitare. Primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu a făcut acest anunț pe pagina personală de Facebook, nu pe a Primăriei. „Guvernul schimbă din temelii impozitarea apartamentelor, caselor și terenurilor!”, a justificat edilul.

Din 15 iulie 2022, sunt în vigoare noile modificări privind modul de calcul al impozitului pe proprietate în toată țara. Astfel, Guvernul a decis ca sistemul de impozitare să se schimbe radical și nu se mai calculează în funcție de anumiți coeficienți, de zonă și tipul construcției, așa cum a fost în vigoare până la emiterea OG 16/2022, scrie Ziarul de Bacău.

De anul viitor, nu se va mai lua în calcul cine este proprietarul imobilului, dacă e persoană fizică sau juridică, iar impozitul se va stabili doar în funcție de destinația imobilului (rezidențial sau nerezidențial), potrivit primarului Lucian Daniel Stanciu Viziteu.

Totodată, impozitul nu se va mai plăti proporțional cu suprafața rezidențială sau nerezidențială folosită, ci se va plăti impozit pe întregul imobil aferent destinației care ocupă peste 50% din suprafață (eliminând opțiunea mixt) și se va ține cont la stabilirea valorii de impozitare de studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, care provin din Grila Notarilor Publici din România.

Sursa: Realitatea de Bacau