Producătorii de alimente se tem de posibile represalii ale Chinei

Presa de stat din China a dezvăluit că firmele locale se pregătesc să ceară desfășurarea unor anchete asupra unor importuri de lactate şi carne de porc din UE – o măsură ce ar duce la suspendarea îndelungată a schimburilor comerciale.

Producătorii de alimente din toată lumea, începând de la producătorii de lactate şi până la exportatorii de carne de porc, se tem de posibile represalii ale Chinei în urma deciziei pe care Uniunea Europeană a luat-o miercuri, 12 iunie, de a impune tarife vamale suplimentare la importurile de automobile electrice chineze.

Presa de stat din China a dezvăluit că firmele locale se pregătesc să ceară desfășurarea unor anchete asupra unor importuri de lactate şi carne de porc din Uniunea Europeană, pe motiv că beneficiază de subvenţii – o măsură ce ar duce la suspendarea îndelungată a schimburilor comerciale.

„Dacă ai bariere suplimentare în calea schimburilor comerciale asta ar putea duce la modificarea pieţelor globale”, a spus Kimberly Crewther, director la Asociaţia producătorilor de lactate din Noua Zeelandă, potrivit Agerpres.

Această ţară este cel mai mare exportator mondial de lactate, precum şi o oază de producţie pentru companii străine, inclusiv pentru grupul francez Danone.

UE, a doua mare sursă de produse lactate pentru China

Datele vamale chineze arată că Uniunea Europeană a fost anul trecut cea de-a doua mare sursă de produse lactate pentru China, cu cel puţin 36% din valoarea totală a importurilor. A fost întrecută doar de Noua Zeelandă, iar Australia a fost cel de-al treilea mare exportator.

Deși deocamdată nu este clar care sunt produsele pe care China ar putea să le ia în vizor pentru represalii, laptele praf, smântâna şi laptele proaspăt au fost principalele produse de export pe segmentul lactate, în valoare de 1,7 miliarde de euro, pe care UE le-a exportat anul trecut spre China, conform datelor Eurostat.

State membre UE precum Ţările de Jos, Franţa, Germania, Irlanda şi Danemarca au cea mai mare expunere pe piaţa chineză când vine vorba despre industria lactatelor.

Ţările de Jos, Danemarca şi Franţa sunt şi mari furnizori de carne de porc, chiar dacă Spania a fost anul trecut principalul furnizor al Chinei, fiind responsabilă pentru aproape 23% din importurile totale de carne de porc ale Chinei, urmată de Brazilia şi SUA.

Pe măsură ce tensiunile comerciale dintre blocul comunitar şi China se intensifică, unii oficiali europeni au tras un semnal de alarmă împotriva introducerii de tarife suplimentare la produsele alimentare.

De-a lungul timpului, China a avut o poziţie diferită în privința produselor alimentare ce au fost vizate deseori de tarife retaliatorii în cadrul precedentelor dispute comerciale.

În luna ianuarie, coniacul a fost vizat de o anchetă demarată de Beijing, o măsură percepută ca fiind o reacţie la sprijinul exprimat de Franţa pentru o investigaţie a UE asupra automobilelor electrice produse în China.

În luna aprilie, autorităţile chineze au adoptat o lege care le sporeşte capacitatea de a reacţiona dacă SUA sau Uniunea Europeană vor impune tarife la exporturile din a doua economie a lumii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.