Protest pentru repararea drumului spre Slănic Moldova, rupt de alunecări de teren acum opt luni

Pe drumul național 12B, care face legătura între orașul Târgu Ocna și Slănic Moldova, s-a iscat marți seara un protest spontan al locuitorilor din zonă, nemulțumiți că drumul ce leagă orașul de stațiunea Slănic Moldova este nereparat de peste jumătate de an. Șoseaua s-a rupt în luna martie, în urma unor alunecări de teren provocate de precipitațiile abundente. De atunci, nimeni nu a făcut nimic, iar locuitorii zonei arată cu degetul spre autoritățile locale și centrale.
De curând, locuitorii Văii Slănicului, prin intermediul Asociației Prietenii Slănicului, au lansat o petiție către autoritățile statului, prin care se cere repararea drumului care leagă stațiunea Slănic Moldova de restul lumii. După ce drumul s-a rupt, traficul a fost deviat pe drumuri greu practicabile, iar stațiunea a devenit astfel tot mai izolată și lipsită de turiști, dar cei mai afectați sunt locuitorii din zonă.
Iată și cronologia, pe scurt, a evenimentelor care au dus la această situație: pe 14 martie 2018 a avut loc o alunecare de teren care a produs tasarea drumului național 12B, intre km 0+447 și km 0+487, pe o lungime de 40 m; luni, 19 martie, Comitetul Județean de Urgență Bacău a luat hotărârea de a închide circulației Drumul național DN 12B care asigură legătura spre stațiunea Slănic Moldova; la data de 4 iunie 2018 s-a semnat contractul cu data de începere a lucrărilor 6 iunie și termen maxim de finalizare de 90 de zile, ceea ce ar fi însemnat finalizarea lucrărilor până cel târziu 7 septembrie, după cum au estimat specialiștii Direcției Regionale de Drumuri Iași, care preconizau chiar că lucrările s-ar fi putut încheia în doar două luni. Drumul se afla în acest moment exact în același stadiu ca la începutul lucrărilor și în prezent nu se efectuează nici un fel de lucrări.
Autoritățile au tot promis, iar ultimul a fost ministrul demisionar al Transporturilor, băcăuanul Lucian Șova, care a spus că drumul va fi gata în curând. Nu s-a mișcat însă nimic, iar toate acestea i-au adus la disperare pe locuitorii zonei, dar și pe întreprinzătorii din stațiunea Slănic Moldova, care au inițiat petiția on-line. Aceasta a fost adresată Avocatului Poporului, Guvernului, ministrului Transporturilor, ministrului Turismului, vicepremierului – ministru al Dezvoltării Regionale, Inspectoratului de Stat în Construcții, Prefecturii Bacău, Direcției Regionale de Drumuri Iași. Protestul de marți seara este însîă punctual culminant al supărării oamenilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.