RAFO Onești, oficial în FALIMENT! Decizia Tribunalului Bacău nu a surprins pe nimeni

Tribunalul Bacău a pronunțat falimentul fostei mari rafinării de petrol, RAFO Onești, după ce planul de reorganizare al rafinăriei, acceptat în urmă cu 3 ani, a eșuat și, în final, a expirat. Decizia instanței era, în aceste condiții, firească și așteptată.

RAFO Onești are o valoare simbolică pentru piața locală și regională a prelucrării ţiţeiului şi petrochimiei. Pentru români, este o companie cu valoare emoțională, pe care ne-o amintim cu toții cu nostalgie. Dincolo de aceasta, trebuie să fim realiști și să remarcăm faptul că RAFO este un proiect complex, de nișă, cu Return on Investment pe termen lung și cu implicații pe mai multe ramuri. Achiziția RAFO ar fi însemnat doar un prim pas pe un drum cu potențial, compania necesitând apoi și investiții susținute atât în modernizarea infrastructurii rafinăriei, dezvoltarea echipei de specialiști, precum și în ceea ce privește asigurarea unei materii prime de calitate. Toate aceste criterii ne indică faptul că este nevoie de un investitor de forță și calibru, agil într-o piață incertă, un jucător cel mai probabil la nivel internațional.” – a declarat Vasile Godîncă-Herlea, CEO CITR filiala București, care a fost desemnată de Tribunal ca lichidator judiciar al RAFO.

Potrivit lichidatorului, primul pas după declararea falimentului va fi reluarea procesului de inventariere și evaluare a rafinăriei, urmat de întocmirea unei noi strategii de valorificare, menită să acopere recuperarea creanțelor şi cheltuielile de conservare. Judecătorul sindic va stabili un termen până la care toți creditorii care au înregistrat creanțe după deschiderea procedurii de insolvență vor înregistra cereri de înscriere la masa credală.

Și în această fază, intenția noastră va fi să valorificăm rafinăria ca ansamblu funcțional. De asemenea, suntem preocupați de conservarea activului, păstrându-l în stare corespunzătoare. În cazul în care nu vor exista investitori interesați pentru tot ansamblul, vom lua în considerare și vânzarea segmentată, pe procese tehnologice.” – a spus și Vasile Pop, Country Sales Manager al CITR

RAFO S.A. a fost înființată în 1991 și a oprit producția în 2008, întrucât nu a putut reînnoi licența de funcționare, pe fondul respectării prevederilor legislației de mediu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.