Refuzul unui loc de muncă duce la pierderea ajutorului social

Beneficiarii venitului minim garantat îl pot pierde odată cu intrarea în vigoare a legii 192/2018, care aduce noi prevederi în domeniu. Astfel, aceste persoane nu mai pot refuza de până la trei ori încadrarea pe un loc de muncă, ca și până acum, ci trebuie să dea dovadă de faptul că doresc să obțină un loc de muncă sau să beneficieze de serviciile de consiliere sau formare profesională.

„Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă și de
formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social. În această situaţie, familia sau persoana singură poate solicita un nou drept după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului la ajutorul social”, a declarat Daniela Balan, purtător de cuvânt al Agenției de Ocupare a Forței de Muncă Bacău.

Prin persoană aptă de muncă se înțelege persoana cu vârsta peste 16 ani, care nu urmează o formă de învățământ și se află în capacitatea fizică de a munci. Așadar, de acum, vor rămâne în plată doar cei care au un certificat care să ateste că sunt realmente în imposibilitatea de a munci.

Potrivit Agenției Naționale de Plăți și Inspecție Socială, în luna septembrie, în județul Bacău s-au plătit 2,7 milioane de lei constând în venit minim garantat către 9859 beneficiari, mai puțini decât în luna precedentă. Media unui astfel de ajutor plătit, pe județ, este de 278 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.