Romeo Stavarache, la un pas de libertate. Instanța e de acord să iasă mai devreme din închisoare

Fostul primar al municipiului Bacău, Romeo Stavarache, se află la un pas de libertate. Magistraţii Judecătoriei Vaslui au decis,astăzi, că fostul primar poate fi eliberat condiţionat. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată în termen de trei zile. Dacă decizia nu va fi contestată, aceasta va rămâne definitivă, ceea ce va însemna, implicit, că Stavarache va fi liberat condiționat după doar un an și jumătate în care a stat în spatele gratiilor. În schimb, dacă procurorii DNA contestă decizia de azi a Judecătoriei, dosarul va ajunge pe masa magistraților Tribunalului Vaslui.

Romeo Stavarache a fost condamnat în anul 2017 la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. El este închis la Penitenciarul Vaslui din noiembrie 2017.

Potrivit DNA, în perioada 2008 – 2011, Romeo Stavarache, direct sau prin intermediul altor doi inculpaţi, a pretins şi primit, de la patru oameni de afaceri, mai multe sume de bani. Procurorii DNA au susţinut că, la începutul anului 2008, a pretins de la administratorul unor societăţi comerciale să îi fie remis un procent de 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău, aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituţie, valoare ce era de 38 de euro/stâlp. În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008 – octombrie 2011, Stavarache a primit 810.670 lei.

În rechizitoriu, DNA a mai arătat că în ianuarie 2009 Stavarache a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societăţii comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiţi în două tranşe, prin intermediul unei asociaţii sportive. În luna aprilie 2009, fostul primar al Bacăului a pretins, de la acelaşi om de afaceri, un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală, încheiat între această societate şi ANL, având ca obiect construcţia unui bloc cu 45 de locuinţe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 euro, inclusiv TVA. În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008 – septembrie 2011, Stavarache a primit, de la omul de afaceri, 1.259.789,03 lei.

În luna martie 2010, fostul primar i-a solicitat administratorului unei societăţi comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să îşi execute în mod corespunzător obligaţiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate. În baza acestei solicitări, au fost încheiate două contracte în lunile martie 2010 şi aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 lei, respectiv 30.000 lei.

Conform DNA, în perioada martie – aprilie 2009, împreună cu inculpatul Constantin Apostol, i-a solicitat inculpatului Costel Căşuneanu suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociaţii sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiţi în data de 24.04.2009.

Toate sumele de bani au fost primite de către Romeo Stavarache prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, administrate de trei persoane, inculpate la rândul lor.

Pentru toate faptele sesizate în rechizitoriu de DNA, Romeo Stavarache a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.