S-a făcut inventarierea porcilor din zonele de risc

Direcția Sanitar-Veterinară a luat primele măsuri pentru a evita pătrunderea pestei porcine africane și în județul Bacău, după ce s-au înregistrat primele cazuri la granița cu Vrancea.O parte din teritoriul județul Bacău este în zona de protecție, respectiv localitatea Huruiești, în timp ce alte patru comune sunt în zona de supraveghere, respectiv Tătărăști, Sascut, Dealu Morii și Podu Turcului. În toate acestea au avut loc recensăminte ale exploatațiilor unde se găsesc porci și toate animalele au trecut prin examene clinice.

„În această săptămână, s-a finalizat recensământul în Huruiești, unde sunt 18 gospodării care au porci, toți sunt sănătoși, dar și în Dealu Morii, Podu Turcului și Berești Sascut, unde situația este aceeași. Recensământul este în desfășurare în Ungureni”, a declarat Silviu Baltă, purtător de cuvânt al DSVSA Bacău.

Transportul porcilor este interzis complet, la fel și comercializarea produselor din carne și în acest scop, s-au instituit 7 filtre rutiere de control permanent, care lucrează în trei schimburi.

O altă măsură impusă de autorități este instituirea unui filtre de dezinfectare în gospodăriile din Huruiești, localitatea cea mai apropiată de focarul de infecție. În toate cele 18 gospodării sătenii au fost instruiți cum să se dezinfecteze la intrarea în gospodărie.

Conform centralizării la nivel național, pesta porcină se manifestă în 17 județe din întreaga țară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.