Săptămâna prevenirii FRAUDELOR pe internet

Poliţia Română, împreună cu Europol și Federația Europeană a Băncilor, a lansat campania de prevenire a celor mai întâlnite 7 tipuri de fraude în mediul online.

Timp de o săptămână, mai precis în perioada 17 – 23 octombrie, Poliţia Română, împreună cu toate agențiile de aplicare a legii din Statele Membre U.E., cărora li se alătură cinci state non-membre, 24 de asociații bancare naționale și alți actori implicați în lupta împotriva criminalității informatice vor acționa pentru creșterea gradului de conștientizare cu privire la acest fenomen infracțional.

Cele mai întâlnite 7 tipuri de fraude în mediul online:

– Frauda „Mesaj de la șef” – CEO fraud: vizează angajații autorizați să efectueze plăți. Autorul sună sau trimite un e-mail, pretinzând că este unul din managerii de top din companie și îi determină să plătească o factură falsă ori să efectueze un transfer din contul firmei.
– fraude cu facturi: o firmă este contactată de un fals reprezentant al unui furnizor de bunuri/servicii, iar angajații cu atribuții de efectuare de plăți sunt determinați să plătească, pe viitor, facturi false în conturile autorilor.
– phishing/Smishing/Vishing: autorii te apelează telefonic, îți trimit un mesaj text (SMS) ori un e-mail, prin care te induc în eroare, pentru a-ți divulga date personale, financiare ori de securitate.
– website-uri bancare contrafăcute: autorii folosesc mesaje de tip „phishing” cu link-uri către site-uri bancare false. Odată ce ai accesat link-ul, prin metode diverse, se colectează ilegal datele personale și/sau bancare.
– iubire prefacută: autorii pretind că sunt îndragostiți și își doresc o relație cu potențiala victimă. Deși debutează pe site-uri de întâlniri, sunt folosite conturi false de e-mail sau pe rețele sociale pentru menținerea contactului, câștigarea și exploatarea încrederii.
– furtul de date personale: autorii îți colectează nelegitim datele personale de pe rețele de socializare.
– fraude cu investiții și cumpărături online: autorii îți oferă oportunitați „speciale” de investiții cu profituri rapide sau îți prezintă „oferte-bombă” de „chilipiruri” în mediul online.

Pentru a nu ajunge victime ale escrocilor, băcăuanii trebuie să fie prudenţi în mediul online şi să-şi ia toate măsurile pentru a-și proteja datele personale, financiare și profesionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.