Elevii români s-au întors cu trei medalii de la etapa intenațională a olimpiadei de Biologie.Romeo-Sebastian Pintilie, de la  Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Bacău, a cucerit argintul, în timp ce bronzul a fost câștigat de Silvia Alda (Colegiul Național „C.D. Loga” din Timișoara) și Magdy Mekdad (Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București). Concursul a constat în patru probe practice (din domenii precum biochimie, bioinformatică, neurobiologie, anatomie, ecologie și genetică moleculară) și două probe teoretice.

Pentru mulți, performanța elevilor români poate părea o știre banală, dar povestea din spatele rezultatului obținut de elevul băcăuan este cu adevărat tulburătoare.

În luna aprilie, Sebastian, a pornit spre Oradea alături de alți elevi din Bacău calificați în etapa națională a Olimpiadei de Biologie, pentru a participa la concurs. Microbuzul în care se aflau olimpicii din Bacău s-a răsturnat în județul Cluj, după ce șoferul a adormit la volan. În urma impactului, 11 persoane au fost rănite. Printre răniți s-a numărat și Sebastian Pintilie. El a avut norocul să fie rănit destul de ușor, comparativ cu alți colegi de-ai săi. A suferit o ușoară fractură de mandibulă și a suferit o intervenție în urma căreia i-au fost puse mai multe copci. Așa rănit și cu copci, Sebastian a plecat la Oradea, unde a luat o notă foarte mare. S-a calificat în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională, apoi, în urma unui alt concurs, s-a calificat să participe la faza internațională a concursului.

Peste 300 de elevi din 78 de țări, care mănâncă biologie pe pâine, s-au luptat pentru o medalie olimpică. Cu o așa poveste și o asemenea concurență, argintul obținut de Sebastian este mai valoros pentru Bacău și pentru Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Bacău decât orice altceva.