Luna octombrie marchează o suită de evenimente menite să ajute la prevenția cancerului de sân. Din păcate, această maladie afectează persoane din ce în ce mai tinere, numărul femeilor diagnosticate fiind destul de mare anual.

„La nivelul județului Bacău, în anul 2018, pe primul semestru, s-a înregistrat un număr total de 638 de cazuri noi de cancer, din care 130 de cazuri de cancer mamar. Campania de luptă împotriva cancerului pune accent pe sensibilizarea populației în privința importanței implementării și accesării programelor de vaccinare și depistare precoce a cancerelor, mobilizarea oamenilor pentru a alege un stil de viață sănătos și reducerea factorilor de risc sociali și de mediu pentru cancer”, declară Anda Dumitrescu, purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Bacău.

Depistat în stadii incipiente, cancerul de sân poate fi vindecat, șansele de recidivă fiind mai mici. Pentru aceasta, medicii înseamnă femeile să se autoexamineze, iar la cea mai mică suspiciune să meargă la medic pentru investigații suplimentare. Mamografiile sunt recomandate pentru pacientele cu vârste peste 40 de ani, sub acest prag fiind indicate ecografiile.

Circa 9000 de băcăuani din județul Bacău suferă de cancer, cele mai multe cazuri fiind în ordine cele mamare, de postată și colorectal.