Conform revistei britanice The Economist, noul medicament care arde grăsimea și reduce pofta de mâncare va fi benefic nu doar pentru vedetele din Los Angeles sau Miami, ci și pentru miliardele de oameni din întreaga lume care se confruntă cu probleme de sănătate cauzate de kilogramele în plus.

Noile medicamente cu GLP-1, un hormon fiziologic care reglează glicemia și apetitul, nu sunt doar o soluție cosmetică, ci și o una medicală. Gigantul danez farmaceutic Novo Nordisk a dezvoltat semaglutida, un medicament care a arătat în testele clinice că poate reduce greutatea cu aproximativ 15%. Bogătașii din America sunt deja entuziasmați de acest medicament, iar Elon Musk și influencerii de pe TikTok au început să-l laude. În prezent, medicamentul este disponibil sub numele de Wegovy în SUA, Danemarca și Norvegia și va fi disponibil curând și în alte țări.

Ozempic, un medicament pentru diabetici, poate fi utilizat și pentru pierderea în greutate, deși este o versiune mai slabă din punct de vedere al dozajului. În curând, o companie rivală, Eli Lilly din SUA, va lansa un medicament care se pare că este chiar mai eficient. Experții estimează că piața medicamentelor pe bază de GLP-1 ar putea ajunge la o valoare de 150 de miliarde de dolari până în 2031, aproape de valoarea actuală a pieței medicamentelor pentru cancer. Unii cred că aceste pastile ar putea deveni la fel de comune ca betablocantele și statinele.

Aceste medicamente par să fi sosit la momentul potrivit în anul 2020, deoarece două cincimi din populația lumii suferea de obezitate. Până în 2035, mai mult de jumătate din populația globului de aproape 8 miliarde de oameni va suferi de obezitate, conform Federației Mondiale a Obezității. Fenomenul obezității nu se limitează doar la țările bogate, așa cum am putea crede, ci este chiar global, de la Mexic la Egipt și Arabia Saudită.

Noul tratament impotriva obezitatii poate fi considerat un rezultat accidental, descoperit în urma observării că tratamentele pentru diabetici pot duce la scăderea în greutate. Medicamentele, precum semaglutidele, imită eliberarea naturală a hormonilor care declanșeaza senzația de sațietate și inhibă dorința constantă de a mânca chiar și în cazul celor mai disciplinati indivizi aflati la dietă.

Potrivit analistilor, pana la sfarsitul acestui deceniu, se asteaptă ca jumatate dintre americanii obezi care au nevoie de ajutor sa beneficieze de GLP-1. Cu toate acestea, ca și în cazul oricarui medicament nou care promite atât de mult pentru oameni, există și incertitudini majore, cum ar fi siguranța și accesibilitatea.