Pro TV a prezentat duminică seara, în emisiunea „România, te iubesc”, situația Spitalului Municipal unde Primăria nu a obținut autorizația de protecție la incendiu.

„Legislația permite autorizarea la incendiu la nivel de secție, însă proprietarul clădirii, adică Primăria Bacău, n-ar fi depus la ISU documentația pentru proiect și nu ar fi făcut nici recepția finală la cele două etaje”, se afirmă în reportaj.

Jurnaliștii au prezentat și situația costurilor amenajării etajelor 4 și 5 pentru pacienții COVID, care au crescut la peste un an de la finalizarea lucrărilor. În aceste condiții, Consiliul Județean Bacău refuză să achite jumătate din suma cerută în plus.

”Am verificat devizul general. Păi, apărea la utilaj 60.000, acum e de 10 ori. Noi nici nu am fost anunțați, deși făceam parte din echipa de implementare. Trebuia să închidem aceste datorii undeva în termen de 90 de zile. După un an și ceva după ce s-a terminat lucrarea, să vină cu această actualizare de 50%? Această actualizare de deviz vine… A fost și un control de la Curtea de Conturi, care a sesizat anumite nereguli. Eu nu pot să spun că am suspiciuni, dar știu că sunt lucrări care nu au fost prevăzute inițial în acest acord de asociere”.

Unul dintre devize arată că reglajele instalației de ventilație au costat peste 100.000 de lei, în timp ce verificarea tablourilor electrice a costat aproape 50.000 de lei. Din total de 5 milioane, cheltuieli suplimentare de peste 2 milioane de lei sunt ceruți de firma Primăriei și alte 3 milioane de către Primărie.

”El spune ”nu ni se pare ok că au crescut cu 50%”. Dar asta nu este o afirmație tehnică sau juridică. Ceva poate să se și tripleze la construcție, cu motive justificate. Este doar un slogan ce zic ei acolo”.

În ciuda unor afirmații ale primarului Viziteu, în finalul emisiunii, col. Ovidiu Vasile Cărășel a a precizat cine trebuie, de fapt, să ceară autorizația de la ISU Bacău: ”Proprietarul terenului sau deținătorul autorizației de construcție trebuie să obțină totodată toate celelalte avize și autorizații. Ceea ce pot să vă spun este că avizul de securitate la incendiu este obținut de Primăria Municipiului Bacău”

Sursa: Realitatea de Bacau