Zecile de incendii de vegetație uscată din ultima vreme i-au adus pe pompierii din Bacău în pragul disperării

Incendierea vegetației uscate, o practică agricolă întâlnită în toată țara, a devenit în ultimul timp un adevărat fenomen, care pare greu de stăpânit. De la jumătatea lunii februarie, când vremea a început să se încălzească, zeci de hectare de teren au fost mistuite de foc. Potrivit unei situații a ISU Bacău, numai în ultimele 24 de ore pompierii militari au intervenit la 11 incendii de vegetație uscată, ce s-au manifestat pe o suprafață totală de aproximativ 40 de hectare. Iar de la începutul anului, au fost înregistrate nu mai puțin de 52 de arderi necontrolate și incendii de vegetație uscată. Pompierii avertizează că incendierea resturilor vegetale se face numai cu respectarea strictă a unor condiții și doar dacă proprietarul terenului sau cel care îl curăță are un permis special. Sancțiunile sunt drastice.

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează contravenţional cu amenzi cuprinse între 1.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 – 50.000 pentru persoane juridice! De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an”, au transmis reprezentanții ISU Bacău.

Mai mult, incendiile de vegetație uscată pot duce și la producerea unor tragedii. Un exemplu este un caz dramatic înregistrat în județul vecin, Vrancea, în cursul zilei de azi, unde un bărbat care a dat foc vegetației uscate dintr-o podgorie a fost cuprins de flăcări. Bărbatul a murit ars de viu, fără să se poată salva din mijlocul focului.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.