GALERIE FOTO:„Frumoșii nebuni” care au schimbat culoarea unui oraș cenușiu. În mai puțin de o lună, artiștii au însuflețit clădiri fără personalitate din Bacău

Un proiect în premieră pentru Bacău, ZidArt 2019, pus în practică de artiști renumiți, a reușit, în mai puțin de o lună, să schimbe culoarea unui oraș amorțit în cenușiu și să însuflețească clădiri vechi, fără personalitate, din municipiul Bacău. Prin implicarea grupurilor aparţinând categoriilor defavorizate în viaţa culturală citadină prin înţelegerea conceptelor de Artă Stradală, „Frumoșii nebuni” au reușit în scurt timp revitalizarea zonei urbane prin artă şi transformarea acesteia într-un “muzeu” în aer liber de mari dimensiuni. Aventura urbană a început cu impresionanta lucrare realizată de artistul român Obie Platon. În premieră națională, lucrarea a fost adresată persoanelor cu dizabilități de vedere și descrisă în limbaj Braille. Totodată, cei 250 mp de perete au fost realizați cu vopseaua Airlite care este o vopsea purificatoare de aer, fiind prima lucrare din România realizata cu acest gen de vopsea. A doua lucrare din cadrul evenimentului de artă stradală Zidart a fost însuflețită de artistul român Monk Ink și este adresată persoanelor cu deficiențe de auz. Pictura a fost realizată pe peretele sediului Asociației Surzilor Bacău și ilustrează în limbajul mimico-gestual cuvântul „Iubește”. „Inclusion” este lucrarea realizată de Kaps Crew pe str. Banca Naţională Bacău, adresată integrării sociale a persoanelor de etnie #rromă, a doua minoritate din România conform recensământului din 2012, dar care din păcate se situează pe primul loc in cadrul victimelor discriminării alimentate în mod constant de tradițiile lor și de un stil de viață diferit de al nostru. Lucrarea subliniază importanța educării copiilor atât spre acceptare, cât și spre o conștientizare și asumare a tradițiilor altor etnii sau minorități. Lucrarea face o legătură între tradițiile minorităților sub diferite forme în care acestea se prezintă (muzică, vestimentație) și felul în care continuitatea lor este strâns legată de faptul că aceste tradiții trebuie transmise generațiilor tinere, acest aspect conducând nu doar la conservare, ci și la înțelegerea largă a culturilor și minorităților de către public. Pictura murală se întinde pe o suprafață de 150 mp, fiind realizată preponderent cu vopsea purificatoare de aer. #Solidaritate este valoarea pe care artistul român Andreea TOMA ne-o propune pe peretele celor de la Asociatia Betania.

Unități școlare, mai prietenoase cu copiii

 „Interludiu” este pictura murală realizată preponderent cu vopsea purificatoare de aer de artistul băcăuan „Le Comete” pe peretele de 80 mp al Grădiniței cu Program Prelungit nr. 23, situată pe str. Mircea Eliade nr. 6 Bacău și se adresează tinerelor adolescente gravide. Florin Radu putea fi găsit în fiecare zi la Școala Gimnazială „Miron Costin” Bacău alături de personalități care au marcat profund trecutul țării noastre. „Seeing the Future” este pictura realizată de artistul român Moraru Catalin pe peretele Colegiului Tehnic de Comunicații „Nicolae Vasilescu Karpen” Bacău în cadrul evenimentului ZIDART, organizat de Asociatia Ingenious Drama. Întinzându-se pe o suprafață de 120 de metri pătrați și fiind realizată preponderent cu vopsea purificatoare de aer, lucrarea este adresată atât tinerilor, cât și adulților ce joacă un rol în formarea lor, amintindu-le că în fiecare tânăr sau copil există o lume proprie, un univers ce caută să se extindă și să își pună amprenta asupra societății din care face parte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.