Se pot pensiona mai repede! Iată categoriile de noi pensionari

Legea nr. 221/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, apărută recent în Monitorul Oficial dă posibilitatea anumitor categorii de angajați să iasă la pensie mai devreme.
Este vorba despre persoanele care au lucrat în condiții speciale. Aceste categorii includ personalul navigant pe avioanele clasice de transport public, însoţitorii de bord din aviaţie; paraşutiştii profesionişti; instructorii de zbor; cei care au lucrat în subteran la construcţii hidrotehnice de tuneluri, de galerii şi de centrale electrice subterane, la exploatări din cariere prin tuneluri şi galerii, cei care au făcut lucrări subterane de construcţii, întreţinere şi reparaţii de tuneluri, de căi ferate, drumuri, dar şi la galeriile aferente, cu adâncimi mai mari de 8m; mecanicii de la metrou; cei care au lucrat pe platforme marine; cei care au lucrat în exploatări forestiere.

Noile reguli vor introduce o reducere unică a vârstei-standard de pensionare pentru aceste persoane care au lucrat cel puţin 25 de ani în condiţii speciale – o reducere de 13 ani. În prezent, aceste categorii de persoane au parte de o reducere a vârstei-standard de pensionare cu 12 ani şi şase luni pentru 25 de ani lucraţi legal în condiţii speciale.

Pentru cei care au lucrat de la 26 de ani în sus, reducerea este de 13 ani.În plus, s-a stabilit exact că stagiul complet de cotizare este de 25 de ani în condiţii speciale, dar că aceste persoane nu se pot pensiona mai devreme de vârsta de 50 de ani (femei), respectiv 52 de ani (bărbaţi). Din oficiu, stagiul complet de cotizare de 25 ani, stabilit prin noua lege pentru persoanele indicate mai sus, se va aplica şi persoanelor care s-au pensionat deja între 1 ianuarie 2011 şi 2 august 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.