DISCUȚII CRUCIALE LA MINISTERUL AGRICULTURII PRIVIND PLAFONAREA

Urmează o săptămână decisivă pentru românii împovărați de scumpiri. Ministrul Agriculturii Florin Barbu va discuta cu retailerii și procesatorii despre plafonarea adaosului comercial la alimentele autohtone. Draftul ordonanței apărut pe surse a stârnit un scandal uriaș: cei din industrie și comercianții nu sunt de acord cu măsura. Plafonarea ar putea dezechilibra piața, ne putem aștepta la noi scumpiri și la dispariția unor alimente de la raft, spun economistii. 

Vorbim despre un proiect care își propune să plafoneze adaosul comercial la toate alimentele procesate în țara noastră, indiferent dacă material primă este de la noi sau vine din import. Vorbim despre cote diferite de adaos în magazine și pe întreg lanțul de distribuție. În magazine ar urma să fie de 20 de procente iar pe lansul de distribuție 10%, indiferent de numărul distribuitorilor. 

Documentul exploziv elaborat de Guvern pentru plafonarea prețurilor. Pe listă nu apar doar alimentele

Vom avea, potrivit proiectului obținut de Realitatea PLUS pe surse, și o cotă de adaus de 5% pentru produsele care vin din import. 

Imediat după apariția documentului în spațiul public, retailerii, procesatorii, dar și cei din industrie au spus că este o măsură ce ar putea avea efecte engative în piață. Pe de o parte, vom vedea aceleași prețuri și nu va mai exista concurență, nu vor mai exista oferte. Pe de altă parte, ne așteptăm la noi fenomene, precum scumpirea altor categorii de produse pentru a compensa această măsură. 

Au fost făcute și calcule. După intrarea în vigoare a măsurii am putea vedea prețuri mai mici la raft, însă ieftineri nesemnificative. Un  kilogram de telemean, spre exemplu, ar putea să fie mai ieftin cu 10 lei. 

Ministrul Agriculturii urmează să discute în această săptămână cu cei implicați.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.