Pirotehniştii băcăuani, asaltaţi cu solicitări pentru asanare de muniţie

La sfârşitul lunii mai, în pădurea Ciobănuş, din comuna Asău, un om a murit, iar alţi doi au fost grav răniţi, în urma exploziei unui proiectil din timpul conflictelor militare. Erau muncitori forestieri şi unul dintre ei ar fi lovit elementul de muniţie cu un ciocan, moment în care a avut loc deflagraţia.

După această tragedie, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bacău nu a mai avut linişte. Tot mai mulţi oameni au început să sune şi să anunţe că au descoperit astfel de proiectile în timp ce executau diverse lucrări prin gospodărie, dar de lucru le-au dat şi detectoriştii amatori care caută comori prin pădurile din judeţ. Zilele trecute, aceştia din urmă au găsit, în pădurea Oituz, un depozit de 25 de proiectile explozive de calibru 150 mm şi cu o greutate de circa 50 de kg fiecare, şi nu a fost deloc uşor pentru militari să le ia de acolo şi să le ducă în depozit, pentru că terenul era accidentat.

Au mai urmat apoi o asanare la Balcani, unde un localnic de 43 de ani a găsit în timp ce săpa în grădină 170 de cartuşe, alta la Slănic Moldova, unde s-au găsit un proiectil şi o grenadă, şi cea mai recentă, miercuri după-amiază, tot la Oituz, unde au mai găsit un proiectil şi peste 20 de cartuşe de infanterie.

Chiar dacă de trei săptămâni sunt numai pe drumuri, pirotehniştii le recomandă băcăuanilor să sune la 112 atunci când găsesc elemente de muniţie neexplodată şi îi sfătuiesc să nu le mişte, să nu le lovească sau să le arunce în foc, pentru că pot exploda în orice moment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.